Rákóczy Anita: Samuel Beckett's Endgame and Hungarian Opening Gambits [Samuel Beckett Végjátéka és nyitólépések a magyar Beckett-kutatásban]

Könyvbemutató
november 25. 11.00 - TIFF Ház
Rákóczy Anita: Samuel Beckett's Endgame and Hungarian Opening Gambits 

Collection Károli – L’Harmattan Budapest−Párizs, 2021
 
Samuel Beckett Végjátéka és nyitólépések a magyar Beckett-kutatásban

Borítókép: Korniss Péter
A borítókép reprodukciója Korniss Péter szíves beleegyezésével történt. 
Vladimir (Darvas Iván) a Godot-ra várvában, Művész Színház, Budapest, 1994 (Rendező: Darvas Iván)

A könyv két témát jár körbe: elsőnek Samuel Beckett Végjátékát, keletkezése körülményeit és sorsának kiadása utáni alakulását, másodiknak pedig darabjainak magyarországi fogadtatását. Természetesen a két téma között van átfedés, mint például Kurtág György Fin de partie operája, Paál István első színpadi Végjáték-rendezése Magyarországon, vagy Zsámbéki Gábor tévés felvétele, amely megelőzte a darab bemutatóját. Azonban az igazi kohéziós elem a könyvben Beckett műveinek dramaturgiája és teatralitása, legyen az kiadatlan kézirattöredék, teljes színdarab vagy Beckett-előadás. A könyv olyan Beckett-produkciókat szándékozik elénk tárni, amelyek valamilyen szempontból úttörőnek tekinthetők, például a legtermékenyebb magyar nyelvű Beckett-rendező életműve, egy magyar bemutató, az 1989 utáni első Godot-előadás, az első Beckett-előadások egy színház repertoárjában alapítása óta, vagy a legelső Fin de partie-opera. Mindezek bizonyos mértékű kockázat vállalását feltételezték, ahogyan az elvárható lenne egy sakkjátszma nyitólépéseinek esetében. Ez az első alkalom, hogy magyar Végjátékok és más Beckett-előadások  gyűjteménye jelenik meg a Beckett-kutatás nemzetközi porondján, ezáltal átfogóbb párbeszédet létrehozva művészekkel, kutatókkal és diákokkal világszerte.

A könyv megjelenését a KRE Rítus, Színház és Irodalom Kutatócsoportja támogatta.

Rákóczy Anita dramaturg, színházkritikus és a magyarországi Károli Gáspár Református Egyetemen adjunktus. Samuel Beckett Fin de partie-jának Fulbright-ösztöndíjas kutatója a New York-i City University Graduate Center keretében, továbbá kutatta a Reading-i Egyetem Samuel Beckett-gyűjteményét is. Dolgozott még az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnél és a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központnál. A Samuel Beckett Today / Aujourd'hui és a Journal of Beckett Studies is megjelentette cikkeit. Mariko Hori Tanakával és Nicholas Johnsonnal társszerkesztője az Influencing Beckett / Beckett Influencing (Károli-gyűjtemény – L’Harmattan Budapest-Párizs, 2020) című kötetnek.

Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK