A fesztivál

GONDOLATOK A 8. INTERFERENCIÁK ELÉ

Két éves kényszerkihagyás és digitális karanténba vonulás után, a Kolozsvári Állami Magyar Színház újra megrendezheti az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált. Különlegesen fontos számunkra ez a nyolcadik kiadás, hiszen a közelmúlt bonyolult és homályos járvány-jelensége s napjaink drámai eseményei egyaránt rendkívülivé avatják a színház felelősségvállalását az igazság keresésének és kimondásának útján, gyakran akár az árral szemben is. 

Az elmúlt évek globális pandémiájának „vívmányai” között számos olyan intézkedés szerepel, amely mérsékelten vagy brutálisan, alapvető alkotmányos- és emberi jogokat sértett, az „egészségünk megőrzése” érdekében. Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a képlet sokkal összetettebb, mint azt két évvel ezelőtt hittük, s a világjárvány nem kis profitot hozott az államok fölött uralkodó gazdasági elitnek.

Ami viszont ennél is aggasztóbb, az az, hogy sikerült olyan mértékben félelmet kelteni az emberekben, hogy a járvány hivatalos „befejezése” után sem mernek felszabadultan szocializálódni, társaságban gyülekezni, barátokkal találkozni, felszabadultan részt venni kulturális- vagy sporteseményeken. Emblematikus számomra az a kép, amelyen a gyalogátjáró előtt álló személygépkocsiban egyedül ülő vezető maszkot visel! Ezt a fajta félelmet csak megsokszorozta az idén februárban a szomszédunkban kitört pusztító háború, de a többi, közel két tucat, más kontinensen már régebbről zajló háború is, amelyről sokkal kevesebbet beszélünk, legalábbis a fősodrású médiában.

Mit tehet a színház ilyen időkben? Szenvedélyesen keresnie kell az igazságot és fel kell tárnia a tényeket, az események mögött rejlő titokzatos okokat és érdekeket, s a maga eszközeivel rá kell világítania a tragikus jelenségeket mozgató bonyolult összefüggésekre. De ami ennél is fontosabb, reményt kell sugallnia a nézők számára, egy kis fénysugarat az alagút végén. Emlékeztetni arra a bátorító krisztusi mondatra, hogy: „Ne féljetek!” Ez a jelen európai kultúrájának egyik legfontosabb imperatívusza.

Erre tesz kísérletet a mostani Interferenciák is, amely ebben az évben egybeesik a kolozsvári magyar színjátszás 230. évfordulójával, s amely idén is a bemutatott produkciók sokféleségével, magas művészi színvonalával, nemzetköziségével, a különböző kultúrák testvériségével és az együttlét ünnepével kíván örömet szerezni közönségének.

Tompa Gábor
rendező
a Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Interferenciák igazgatója
az Európai Színházi Unió elnöke

Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK