Madách Imre: TRAGEDIA OMULUI

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara (Timișoara, România)
19 noiembrie 20.00 - Horizons

Durata: 2h
Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limbile română și engleză.
Vizionare gratuită pănâ pe 20 nov., ora 12.00.
Recomandat persoanelor peste 12 ani!


Géza Aszalos
Attila Balázs
András Zsolt Bandi
Emília Borbély B.
Anna Csábi
Zsolt Csata
Enikő Éder
Kincső Hegyi
Attila Kiss
Levente Kocsárdi
Ildikó Lanstyák
Rita Lőrincz
Szilárd Lukács-György
Etelka Magyari
Zsolt Imre Mátyás
Csongor Mihály
András Csaba Molnos
Enikő Szász
Andrea Tokai
Eszter Nikolett Tóth
Bernadett Vadász
Richárd Vass
Mónika Tar 


Regia: SILVIU PURCĂRETE
Scenografia: Dragoș Buhagiar
Muzica: Vasile Șirli
Dramaturgia: András Visky 
Textul: Silviu Purcărete și András Visky 
Asistent regie: Ilir Dragovoja
Asistent muzică: Enikő Éder 
Inginer sunet: Bayer Sebastian
Regia tehnică: Éva Kertész 
Luminile: Zoltán Gidó 
Sufleur: Marika Czumbil 


„Chiar dacă nu apare pe scenă în teatrul lui Silviu Purcărete, Copilul este mereu prezent: îi auzim vocea, chipul lui limpede strălucește în adâncimea scenelor, fragilitatea lui și pericolul său etern dau sens dorinței de a ne cunoaște pe noi înșine. Acesta este un laborator teatral excepțional, în care nevoia de precizie nu vine din superioritatea creatorilor de judecată, ci doar din dragoste, compasiune și bucuria apropierii și a comuniunii. Umorul inconfundabil, bunătatea și modestia legendară ale lui Purcărete aduc Tragedia omului la o apropiere neașteptată: marea poezie a lui Madách din secolul al XIXlea, aparent dificilă, devine vie și accesibilă, iar filozofia-teologia sa abstractă este cu adevărat viabilă. Face apel la marele clasic, întreține un dialog profund cu el și îl invită să ne fie oaspete în epoca noastră plină de contradicții, teamă, anxietate și, mai exact, în timpul nostru îngreunat cu faptul că disperarea nici măcar nu mai este ascunsă.”

András Visky


Silviu Purcărete
s-a născut la Bucureşti, în 1950. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A lucrat la Piatra Neamţ, Constanţa, Bucureşti şi, din 1988, la Teatrul Naţional din Craiova. În 2007 a realizat spectacolul Faust de J.W. Goethe, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, spectacol care a obţinut un notabil succes la Festivalul de la Edinburgh, ediţia 2009.
A lucrat la teatre din Anglia, Austria, Franţa, Norvegia, Portugalia, Ungaria, precum şi la Operele din Bonn, Cardiff, Viena, Essen. În 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges, pentru care produce câteva spectacole şi unde înființează o şcoală pentru tineri actori. Este distins cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor şi cu titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în Franţa. A obţinut Premiul Criticii şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada, în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh (1991), Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993), Premiul Golden Globe Peter Brook pentru cea mai bună regie de teatru (1995), Premiul Criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996), Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional Shakespeare de la Gdansk (2006), Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie (1993 şi 2005) şi Premiul UNITER pentru Excelenţă (1997 şi 2010 – cu echipa spectacolului Faust de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu).
 
   Spectacol plăcut de Radio Guerrilla!

 

Calendarul festivalului

November - 2020

Urmărește-ne

                        

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

ORGANIZATOR

EVENIMENT FINANȚAT DE



        

  

                                  

CU SPRIJINUL