(IN)VIZIBIL

Teatrul Maghiar de Stat Cluj (Cluj-Napoca, România)
23 noiembrie 19.00 - OFF ‒ Facebook

spectacol-colaj

Durata: 1h
Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limba engleză.
Vizionare gratuită: 24 de ore.
Recomandat persoanelor peste 16 ani!


András Buzási
Áron Dimény
Loránd Farkas
Gábor Viola
Csilla Varga
Tímea Jerovszky
Emőke Kató

Voce: Tekla Tordai

Regia: LETA POPESCU
Traducere, asistent de dramaturgie: Andrei Dósa
Decorul, instalații video, animații: Mihai Păcurar
Mișcarea scenică: Ferenc Sinkó
Muzica: Magor Bocsárdi

Regia technică: Enikő Albert
Mulțumiri: Vlad Moldovan

Spectacolul (IN)VIZIBIL vorbește despre vulnerabilitate, într-un prezent în care singura constantă pare să fie lipsa de siguranță a lumii și a individului în lume. Traversând șapte episoade ale fragilității (de la Planetă – Continent – Țară – Oraș – Familie – Cuplu până la Individ), spectacolul devine o călătorie prin senzații, pornind de la singurătate și ajungând la solitudine. Colajul de texte semnate de autori contemporani români și maghiari se juxtapune cu o serie de imagini construite constant ca o instalație vizuală. Spectatorul este invitat să privească cu deschidere un act de reflecție asupra lui în lume și asupra lumii din jurul lui.

 

„Sunt două principii de care încerc să țin cont în construcția unui spectacol: ce anume celebrez și împotriva a ce lupt? În cazul spectacolului (IN)VIZIBIL, mă interesează să lupt chiar cu agresivitatea certitudinilor actuale și să celebrez o vulnerabilitate a acestora. Îmi pare că lumea e din ce în ce mai hotărâtă și mai pregătită să ia poziții. Dar mă întreb, nu este acesta rezultatul unei fragilități generale? Îmi propun să inducem senzații și nu să exprimăm teorii. Cred (încă) cu tărie că teatrul poate trage reale semne de alarmă și poate – în același timp – să fie un refugiu. Și mai cred ceva: că sub întregile noastre măști sociale purtate în contexte în care suntem nevoiți să avem o părere, o poziție clară, să intrăm în tabere pro sau contra, cred deci, că în spatele tuturor acestora, se află, fragil, același lucru: dorința de a fi bine, de a se face liniște în noi.”

Leta Popescu


Textele colate sunt semnate de următorii autori: Dan Sociu, Andrei Doboş, Alexandra Pâzgu, Vlad Moldovan, Stelian Müller, Petro Ionescu și Raul Coldea, V. Leac, Ionuţ Chiva, Balázs Szálinger, Elena Vlădăreanu, Ferenc André, István Domonkos, Katalin Ladik, Benji Horváth. Pe lângă autorii menționați și volumele semnate de aceștia, un alt volum care inspiră spectacolul și la care se face trimitere este Trado, semnat de Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad.
 

(IN)VIZIBIL face parte din trilogia proiectului de regie Colaj al Letei Popescu, alături de (IN)CREDIBIL de la Teatrul Național Timișoara și (IN)CORECT de la Reactor de creație și experiment Cluj.


„Proiectul de regie Colaj s-a desfășurat în perioada 2018-2020, deși interesul meu pentru colajul textelor și al imaginilor de pe scenă a apărut mai devreme, odată cu spectacolul Proteine Fluorescente (2016, Reactor de creație și experiment, text Alexandra Pâzgu). Mi-am dat timp în ultimii ani să aprofundez și să revizitez mecanisme teatrale recurente în spectacolele mele. Mi s-a părut la un moment dat (cum încă mi se pare și astăzi) că poezia teatrului nu stă în imaginea creată prin ascunderea mecanismelor specifice lui, ci stă tocmai în mecanismele lui. Toate cele trei spectacole se bazează pe paradoxuri ale vulnerabilității, pe conflicte ale firii umane. Există în toate o suprapunere de planuri, fie la nivel dramaturgic, fie la nivelul montării. Am colat autori contemporani români la Timișoara (Peca
Ștefan, Mihaela Michailov și Elise Wilk), poeme semnate de autori români sau maghiari la Teatrul Maghiar, și povești de familie ale echipei artistice la Reactor Cluj. Și asta pentru că mă interesează prezentul nostru, aici și acum. Valoarea acestei trilogii rămâne pentru mine ascunsă în ceea ce a lăsat încă nedezvăluit, nedezvoltat. Iar asta mă face să caut din nou și din nou în încercarea mea de a redefini, poate, mijloacele teatrului.”

Leta Popescu

Leta Popescu (n. 1989, Galați) activează pe scenele din România începând cu anul 2013. Abordează în spectacolele sale teme ale prezentului fără a face un tip de teatru militant sau tezist. Încercă să depisteze vibrațiile lumii trăite împreună cu echipa artistică, îşi creează propriile laboratoare de regie, construiește o rubrică de atitudini în revista Scena.ro unde provoacă la dialog practicienii teatrului românesc, este parte din echipa artistică Reactor, lucrează la teza de doctorat Funcții și disfuncții ale teatrului de repertoriu, crede că umanitatea joacă feste tuturor ideologiilor.
Montează în teatrele naționale din Cluj, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, în Teatrul Figura Gheorgheni și Gong-Sibiu. Lucrează concomitent la Reactor-Cluj, Fabrica de Pensule, Zug.zone, Teatru3GTârgu Mureș, Replika-București. E interesată de dramaturgia autorilor contemporani de limbă română și maghiară, dar dramatizează și proză/poezie din același univers. Din autorii dramatici cu care a colaborat amintim: Elise Wilk, Alexa Băcanu, Nicoleta Esinencu, Peca Ștefan, Mihaela Michailov. 
Leta Popescu are proiecte regizoarale, cel mai recent fiind trilogia Colaj ce include (IN)VIZIBIL la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, (IN)CREDIBIL la Teatrul Național Timișoara, (IN)CORECT la Reactor de creație și experiment Cluj. Un alt proiect de regie este De la proză la spectacol, proiect în care sunt dramatizați autori contemporani români și din care au rezultat până în prezent spectacolele Sfârșit (proză de Florin Lăzărescu), Poker (Bogdan Coșa), Ghinga (Dan Coman).
 
   Spectacol plăcut de Radio Guerrilla!

 

Calendarul festivalului

November - 2020

Urmărește-ne

                        

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

ORGANIZATOR

EVENIMENT FINANȚAT DE



        

  

                                  

CU SPRIJINUL