VISKY ANDRÁS BARAKK-DRAMATURGIÁJA: A TEST EMLÉKEZETE

könyvbemutató
november 28. 11.00 - TIFF Ház
 Szerkesztette: JOZEFINA KOMPORALY
Intellect Kiadó, 2017

A magyar színművészet egyik leginnovatívabb hangjaként ismert Visky András az utóbbi tizenöt évben egyre növekvő közönségnek és kritikai elismerésnek örvendett. Mindezek ellenére a darabjai egyelőre ritkán jutottak el az angol nyelvű közönséghez. A Jozefina Komporaly által összeállított kötet ezen a helyzeten akar változtatni azzal, hogy egybegyűjti Visky angolra lefordított munkáit.
A könyv Visky legismertebb darabjainak első angol nyelvű gyűjteménye (a Júlia, Megöltem az anyámat és Pornó című darabok) mellett tartalmazza „barakk-dramaturgiájának” kritikai elemzését és kifejtését: e dramaturgiai elmélet szerint a szerző a színházat a kulturális és a személyes fogság-érzés felfedezésére alkalmas helynek tekinti. Az elnyomó román kommunista diktatúrában megélt tapasztalataiból merítve Visky munkássága a gender, az igazság, a trauma témáit dolgozza fel, és ezáltal a kollektív emlékezést szorgalmazza. Az összeállítás felhasznál szövegkönyveket és rendezői jegyzeteket, valamint a produkciók alkotógárdáival készült interjúkat, ezzel nyújt belső, átfogó képet Visky művészi szemléletéről. Visky munkájának és drámáinak eme angol nyelvű, hézagpótló gyűjteménye egyaránt hasznára válik a tudományos kutatóknak és a gyakorló művészeknek.
Visky András (sz. 1957) drámaíró, dramaturg, színházművészetet oktató egyetemi docens, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.



Kövess minket

                        

Fesztiválnaptár

November - 2018

Napi videó

Aftermovie 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK