DRAMATURGIA DE BARACĂ A LUI ANDRÁS VISKY: MEMORIILE CORPULUI

lansare de carte
28 noiembrie 11.00 - Casa TIFF
Redactat de: JOZEFINA KOMPORALY
Editura Intellect, 2017

Considerat de mulţi a fi una dintre cele mai inovatoare voci ale teatrul în limba maghiară, András Visky s-a bucurat de un public din ce în ce mai numeros, și de o apreciere critică crescândă în ultimii cincisprezece ani. Cu toate acestea, piesele sale nu au ajuns încă la publicul de limbă engleză. Acest volum, redactat de Jozefina Komporaly, începe să corecteze acest lucru prin reunirea lucrărilor lui Visky într-o colecții tradusă în limba engleză.
Cartea cuprinde prima antologie în limba engleză a celor mai cunoscute piese ale lui Visky – Júlia, Megöltem az anyámat/Mi-am omorât mama, şi Pornó - precum și o analiză critică și o explorare a “dramaturgiei de baracă/cazarmă” a lui Visky, o teorie dramaturgică conform căreia el consideră teatrul drept un spațiul propice pentru explorarea sentimentelor de captivitate culturală și personală. Inspirat de experiența personală din cadrul regimului comunist opresiv din România, opera lui Visky explorează teme legate de gen, justiție și traume, încurajând momentele comune de rememorare şi memorie colectivă. Această colecție folosește scenarii/librete și note regizorale, precum și interviuri cu echipele creatoare din spatele producțiilor menţionate, pentru a dezvălui o viziune holistică, din interior asupra viziunii artistice a lui Visky. Atât cercetătorii/cărturarii, cât și artiştii vor beneficia de această colecție rară, în limba engleză, a lucrării și dramaturgiei lui Visky.
Visky András (1957) dramaturg, conferenţiar universitar în artele spectacolului, director artistic al Teatrului Maghiar de Stat Cluj, membru al Academiei Ungare de Științe - Academia de Litere și Arte Széchenyi (Budapesta).
 



Urmărește-ne

                        

Calendarul festivalului

November - 2018

Video

Ziua a noua 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL