Weekend cu trei spectacole Shakespeare, pe scena online a Festivalului INTERFERENȚE 2020!

Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE continuă cu spectacole semnate de Michal Dočekal, Krystian Lupa, Gábor Tompa, Silviu Purcărete, Alexandru Darie și Milo Rau.

Anul acesta, evenimentul este organizat online de Teatrul Maghiar de Stat Cluj și are trei secțiuni: Orizonturi, din care fac parte majoritatea spectacolelor selectate pentru ediția „pe viu" din acest an; UTE 30, care cuprinde producții de excepţie puse în scenă de fostele sau actualele teatre membre selectate cu ocazia aniversării a 30 de ani de la înființarea Uniunii Teatrelor din Europa și Off, secțiune dedicată spectacolelor montate de artiști tineri și independenți.

Astfel, ziua de sâmbătă, 21 noiembrie, debutează la ora 12.00, cu spectacolul Sternenhoch de Ivan Acher pus în scenă de Michal Dočekal, la Teatrul Național din Praga (Praga, Republica Cehă).

„Partea interesantă a acestei opere este că, din punct de vedere muzical, este un gen inclasificabil, iar în ciuda faptului că este cincizeci la sută construită în baza timbrelor industriale și sonore, combinate cu o melodie continuă de voci în esperanto, creează o energie remarcabilă, care face ca oamenii să răspundă foarte pozitiv la auzul ei. Este extrem de dificil pentru actorii care nu au mai vorbit-o până acum să învețe o operă de o oră și jumătate, în esperanto. Cu cei cinci actori ai noștri, dintre care unii nu părăsesc deloc scena, piesa înseamnă a cânta în esperanto continuu timp de aproape o oră. " Michal Dočekal

Spectacolul poate fi vizionat  gratuit până pe 21 nov., ora 20.00.

 

De la ora 17.00, în cadrul UTE 30, este programată producția Sfârșit de partidă de Samuel Beckett regizată, în anul 2010, de Krystian Lupa.

„Când lumea pare să se fi stins pentru totdeauna, pe ruinele credinței, două personaje trăiesc într-o cameră claustrofobă și se provoacă reciproc: Hamm, stăpânul, un paraplegic orb limitat la scaunul cu rotile și Clov, servitorul care nu poate rămâne așezat și rătăcește în spațiu. Prinși într-un container de gunoi, din care ocazional îşi scot capul să vorbească, sunt Nagg și Nell, părinții lui Hamm, care și-au pierdut picioarele într-un accident de bicicletă. Conform spuselor lui Nell: „Nimic nu este mai amuzant decât nefericirea". Krystian Lupa

Spectacolul poate fi vizionat gratuit timp de 24 de ore.

 

Ziua de sâmbătă, 21 noiembrie, se încheie cu spectcolul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare, programat la ora 20.00, pe site-ul  www.interferences-huntheater.ro. Regia este semnată de Gábor Tompa.

„Spectacolul se desfăşoară într-o lume rece, cu tehnologie modernă, unde, în contrast, pasiunile sunt enorme. Pasiuni care înseamnă, în primul rând, narcisism şi egoism. În același timp, aceste personaje sunt, de asemenea, prizonieri ai unor situaţii.

Aici nimeni nu alege să renunţe la tot sau să spună ca nu este interesat de bani. Toți acționează în conformitate cu propriul interes, totul fiind manipulat de către o reţea complexă de interese și alianțe. Desigur, fiecare personaj are emoţii puternice, sincere, are parte de sex, iubire, erotism. Dar personajele nu decid în funcţie de asta. Ei cred doar temporar că aceste lucruri sunt mai importante. Egoismul și interesul propriu intervin în toate deciziile luate." Gábor Tompa

Spectacolul poate fi vizionat gratuit până pe 22 nov., ora 12.00.

Primul weekend din cadrul Festivalului INTERFERENȚE, ediția online, se încheie cu cele trei spectacole programate duminică, 22 noiembrie.

Silviu Purcărete îi așteaptă pe iubitorii de teatru la o întâlnire cu Iulius Caesar de William Shakespeare. Producția Teatrului Maghiar de Stat Cluj este programată de la ora 12.00.

Iulius Caesar, probabil cea mai cruntă piesă politică a lui Shakespeare, ne copleșește nu numai prin clarviziunea fără cusur, ci și prin surprinzătoarea sa actualitate. Brutus și camarazii săi senatori republicani uneltesc, în numele binelui comun, împotriva lui Caesar. Însă, odată cu asasinarea conducătorului cu porniri dictatoriale, nu se instaurează ordinea, ci se dezlănțuie iadul: izbucnește un război civil şi Roma este devastată de spiritul distrugerii. Oare nu ne aflăm și noi înșine pe același drum, de la primăvara arabă la haosul mondial?" András Visky

Spectacolul poate fi vizionat gratuit până pe 22 nov., ora 20.00

 

De la ora 17.00, pe scena online a Festivalului, se joacă spectacolul O poveste de iarnă de William Shakespeare montat de regretatul Alexandru Darie, în anul 1994, la Teatrul Bulandra.

„Pentru mine, Poveste de iarnă este una dintre cele mai profunde piese ale lui Shakespeare, una foarte specială, care a fost scrisă în ultimii ani creativi ai săi, împreună cu Cymbeline, Furtuna și Macbeth.

Piesa ne povesteşte despre forța extraordinară a teatrului, despre personaje de basm care nu sunt reale, care trăiesc doar pentru o clipă. Aceasta este tocmai imaginea teatrului, unde oamenii se adună pentru a asculta povești care ne impresionează, de parcă ele ar fi adevărate. Acest joc, între real și ireal, este definiția exactă a teatrului. Îmi plac structurile complexe." Alexandru Darie

Spectacolul poate fi vizionat gratuit timp de 24 de ore.

 

Ziua de duminică, 22 noiembrie, se încheie cu un Making Of după Oreste în Mosul de Milo Rau programat la ora 20.00. Regia este semnată de Daniel Demoustier.

Poate o tragedie greacă să ajute la vindecarea unui oraș cu sechele? se întreba cotidianul New York Times cu ocazia repetițiilor la Oreste în Mosul (martie, 2019). Este una dintre întrebările care au fost dezbătute cu înverşunare în Mosul, la fel cum unele dintre scenele delicate din piesă au dus la discuții între actorii irakieni, europeni și însuşi Milo Rau. Documentarul include, de asemenea, imagini ale spectacolului în sine, ale repetițiilor la Mosul, interviuri cu actorii și câteva incidente locale.

Filmul documentar poate fi vizionat gratuit până pe 23 nov., ora 20.00.

  

Cele peste 30 de spectacolele care fac parte din programul Festivalului Internațional de Teatru INTERFERENȚE se pot viziona online, pe pagina http://www.interferences-huntheater, pe pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/Interferences.Festival (cele din Secțiunea OFF) și au subtitrare în limbile română, maghiară și engleză.

Calendarul festivalului

November - 2020

Urmărește-ne

                        

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

ORGANIZATOR

EVENIMENT FINANȚAT DE        

  

                                  

CU SPRIJINUL