TRATATIVE - spațiile lui László Tóth

vernisaj
28 noiembrie 14.00 - Galeria Quadro
Curatori: Gábor Tompa, Sebestyén Székely

Motivul din spatele expoziţiei noastre a fost seria de grafică a lui László Tóth. Vedem o masă înconjurată de figuri umane monumentale. Personajele acestei teme – deja de un deceniu recurente – în creaţia artistului sunt ilustrate de acesta într-un mod din ce în ce mai denaturat: personajele din jurul mesei se transformă, se destramă, trupurile lor încep să semene cu un copil sau cu o maşinărie, iar în cazul anumitor figuri, vedem carnea care se desprinde de scheletul încă viu, vedem cum membrele se separă, cum în locul capului rămâne doar un ciot amorf. Conform viziunii sale teatrală în ceea ce priveşte oamenii care se îndepărtează unii de ceilalţi, Tóth ilustrează lipsa comunicării, respectiv, suspendarea posibilităţii tratativelor/imposibilitatea tratativelor. Inumanitatea și războiul par a fi singurele căi de ieşire din inerția umanităţii.
În arta lui László Tóth, pictura și teatrul au avut un efect reciproc de fecundare. În 1976, a participat în calitate de scenograf la punerea în scenă a dramei lui András Sütő O stea pe rug, în regia lui György Harag. Piesa prezintă disputa religioasă dintre prietenii de odinioară, Jean Calvin și Miguel Servet, dispută care a degenerat într-un abuz de putere, ducând la arderea pe rug a celui din urmă. László Tóth a creat decorurile mai multor piese regizate de Harag (László Csiki: Öreg ház / Casa veche, László Lőrinczi: A szerető/Amantul, Sándor Tomcsa: Műtét / Operaţie). Stările sufleteşti şi atmosfera ilustrată de Tóth în desenele sau picturile sale destinate producțiilor regizate de Harag, au fost aduse la viață pe scenă din punct de vedere vizual de către regizor.
Expoziția este o scenă, care, prin lucrările grafice ale lui László Tóth, şi alături de înregistrarea spectacolului O stea pe rug îi transformă pe spectatori în martorii unor tratative eterne.

Urmărește-ne

                        

Calendarul festivalului

November - 2018

Video

Ziua a noua 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL