Georg Büchner: Leonce és Léna (2010)

Kolozsvári Állami Magyar Színház (Kolozsvár, Románia)
november 23. 17.00 - UTE 30 online
Időtartam: 1h 38’
Magyar nyelvű előadás román és angol felirattal.
Az előadás 24 órán keresztül érhető el.
12 éven felülieknek ajánlott!

Lator László és Thurzó Gábor fordításainak felhasználásával fordította: Lator László

Péter, Popo birodalmának királya: Váta Lóránd
Leonce herceg, a fia: Bodolai Balázs
Léna hercegnő Pipi birodalmából: Györgyjakab Enikő 
Valerio:Viola Gábor 
Rosetta: Kató Emőke
Nevelőnő: Varga Csilla
Szertartásmester: Bíró József
Az államtanács elnöke: Orbán Attila
Rendörfőnök: Keresztes Sándor
Rendőr: Sinkó Ferenc
Iskolamester: Szűcs Ervin
Udvari káplán: Salat Lehel/Farkas Loránd
Első tanácsos: Laczkó Vass Róbert
Második tanácsos: Balla Szabolcs
Harmadik tanácsos: Fogarasi Alpár
Negyedik tanácsos: Kántor Melinda

Rendező: TOMPA GÁBOR
Díszlet- és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu
Dramaturg: Visky András
Zene: Vasile Șirli  
Koreográfia: Florin Fieroiu 
A rendező munkatársa: Albu István
Ügyelő: Borsos Levente
Sugó: Mixtay Péter

Mind Leonce, mind Léna azért menekülnek el otthonról, hogy megszabaduljanak a mások által eltervezett esküvő elől. Mégis, óhatatlanul egymásba lesznek szerelmesek. A több mint nyolcvan apró államból álló Németország idején íródott Leonce és Léna a drámairodalom első, az emberi gondolkodás és beszéd széthúzásához vezető, elszemélytelenítő mechanizmusról szóló remake-je, olyan vígjáték, amelyben a szereplők eljátszanak és csintalan gyerekként megrongálják halálgép-játékszereiket, hogy megtalálhassák saját szabadságukat.
Tompa Gábor


Tompa Gábor 
1981-ben végzett Bukarestben, a Színház- és Filmművészeti Akadémia rendező szakán, a világszerte elismert romániai rendezőiskola kiemelkedő egyéniségeinek, Liviu Ciulei, Mihai Dimiu és Cătălina Buzoianu tanítványaként. 1981 óta a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendezője, 1990 óta igazgató és főrendező.
Alapítója volt a kolozsvári Színházművészeti Karnak, ahol 1991-től rendezést oktatott. A továbbiakban a limoges-i Académie Théâtrale de L’Union, a freiburgi Schauspielschule, a londoni Brunel University és a barcelonai Institut del Teatre vendégtanára volt. Több mint 80 színdarabot rendezett, és további 80 előadás producere volt Romániában és szerte a világon, többek között Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Magyarországon, Írországban, Kanadában, Szerbiában, Csehországban, Szlovéniában, az Amerikai Egyesült Államokban és Dél-Koreában. A Román Színházi Szövetség (UNITER) hat alkalommal tüntette ki az Év Legjobb Rendezője díjával, ezen kívül elnyerte az Év Legjobb Előadása díjat is, 1989-ben Kao Hszincsien a Buszmegálló, 2009-ben pedig a Három nővér című előadásokkal. Pályafutásának számos megvalósítását az UNITER 2002-ben Kiválóság díjjal honorálta. Filmje, a Kínai védelem 1999- ben elnyerte a Legjobb Első Film díját a Salernói Nemzetközi Filmfesztiválon, Olaszországban, ugyanabban az évben bekerült a Berlini Filmfesztivál hivatalos válogatásába is.
Tompa Gábor számos vers- és színházi esszékötetet is jegyzett, mint például A hűtlen színház. Esszé a rendezésről(Kriterion, Bukarest, 1987); Óra, árnyékok (versek, Bukarest, 1989); A késdöfés gyöngédsége (tanulmányok, Komp-Press, Kolozsvár, 1995); Aki nem én (versek, Mentor, Marosvásárhely, 1995); Készenlét (versek, Héttorony, Budapest, 1990); Lidércbánya (versek, Pallas Akadémia, Csíkszereda, 2004); Címke-függöny. Tompa Gábor színházi magánszótára (Bookart, Csíkszereda, 2010).
2006 márciusától 2008 áprilisáig (amikor a kolozsvári színház az UTE tagjainak sorába lépett) az Európai Színházi Unió egyéni tagja volt. 2007 és 2019 között a Kaliforniai Egyetem (San Diego) Színház és Tánc Tanszékén a rendezői program vezetője volt. 2018 májusától az Európai Színházi Unió elnöke.


Turnék:

Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT), Pécs (2011)
Országos Színházi Fesztivál (FNT), Bukarest (2011)
MESS Színházi Fesztivál, Szarajevó, Bosznia-Hercegovina  (2011)
XIII. Latin-Amerikai Színházi Fesztivál, Bogotá, Kolumbia (2012)
Prágai Nemzeti Színház, Prága, Csehország (2013)
Büchner International Színházi Fesztivál, Giessen, Németország (2013)
 

Fesztiválnaptár

November - 2020

Kövess minket

                        

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZŐ

FŐTÁMOGATÓ



        

  

                                  

TÁMOGATÓK