ESCAPIST.FBX

Mendel Collective (Kolozsvár, Románia)
november 25. 14.00 - OFF ‒ Facebook
november 26. 14.00 - OFF ‒ Facebook
november 27. 14.00 - OFF ‒ Facebook

Színházi utazás performatív multimédiás installációval

Időtartam: 1h 30'
November 25-én angol nyelven.
November 26-án magyar nyelven.
November 27-én román nyelven.

Az előadás november 30-ig érhető el.
14 éven felülieknek ajánlott!

Crina Andriuca
Catalina Nichitin
Lorena Copil
Raluca Marina Gheorghiu
Laczó Júlia 
Román Eszter

A verset magyarra fordította és magyar nyelvű hangalámondás: Eszter Tompa
Román és angol nyelvű hangalámondás: Lorena Copil

Alkotó: CĂTĂLIN BOCÎRNEA
Díszlettervező: Florin Terec
Sound design: Men-D
Video design: Puiac Virgil

Producer: Thomas Mendel   

  


Támogatók: Madd Electronics , 4DPixel, Insomnia Cafe, Kolozsvári Állami Magyar Színház 


Az ESCAPIST.fbx nem hivatalos megnyitója 2020. július 1-jén volt Brüsszelben, a Covid-19 okozta járványügyi zárlat idején, és lehetőséget nyújtott a közönségnek arra, hogy a mostani részvétel korában új multiverzumot tapasztaljon és vizsgáljon meg.
A Cătălin Bocîrnea által megvalósított ESCAPIST.fbx interaktív multimédiás VR-installáció az X és Y generációt hozza össze boomerekkel egy szellemes, három szakaszból álló VR utazás során, amely végül shakespeare-i csavarral tér vissza önmagába.
Az előadás érzelmek és gondolatok hullámvasútját indítja el, miközben a nézőt társrendezővé teszi, a valóságot valós időben kibontakozó virtuális valósággal elegyíti, és mély kapcsolatokat hoz létre valós személyek és felejthetetlen 3D-animált avatárok közt.
Mielőtt belépnénk, gondoljuk végig a következőket: mennyire egyszerű manapság egy véletlenszerűen kiválasztott felnőttnek korlátozás nélkül időt töltenie egy vadidegen tizenévessel, személyes tereket közösen felfedezni és szabadon vitatkozni vele? Mikor megengedett idegennek belépni egy ilyesfajta találkozás terepére, ráadásul felruházva azzal a nézői mivolton túlmutató hatalommal, amellyel irányíthatja is ezt a szorongással és kezdeményezéssel teli, életerős közvetítő közeget? Soha, vagy szinte soha, hiszen ezeket a határmezsgyéket a tabu szelleme itatja át.
Itt és most azonban igenis, lehetséges.
Az ESCAPIST.fbx a Coviddal terhelt, korlátok közé szorított valóságból egy tükrözött virtuális földrajzi tájba teleportálja a nézőt, akit aztán egy élethű avatár rajtaütésszerűen úgy megbűvöl, hogy - akárcsak Alice Csodaországban - fejest ugrik a lehető legváratlanabbul felbukkanó nyúlüregbe. A VR-élmény ismét képessé tesz bennünket arra a lélektől lélekig terjedő személyes kapcsolatra, amely nemzedékeken átnyúlóan hiányzik; a tanács és a személyes tapasztalat tettre váltható, miközben a fordulatos, megnyerő cselekmény napjaink mindent átfogó kérdéseinek eleven hiperszövegébe ágyazódik (antirasszizmus, aktivizmus, felelősség, felnőtté és szülővé válás).
Az előadás egyszerre egy embert vezet végig három multimédiás installáción, három elkülönülő, egyre intimebbé fokozott térben; így lesz szemlélődő tanúból VR kaland résztvevője, amely végül metanézőként intenzív introspekciós folyamatban csúcsosodik ki: a kérdések, amelyeket felvet taktikaiak, de ugyanakkor egzisztenciálisak is: hová vezethet a közvetlen befolyás, az etika, a közelség, az ártatlanság és a súlyos következmények gondolata?
Az utazás egyszerű, hipnotikus, elbűvölő, de útközben morálisan összetetté, illetve a végén elkövetett puccsal, több érzelmi és kognitív sík egyidejű bevonásával, potenciálisan végzetessé válik.


Fesztiválnaptár

November - 2020

Kövess minket

                        

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZŐ

FŐTÁMOGATÓ



        

  

                                  

TÁMOGATÓK