Boris Yukhananov – Dmitrij Kourliandszkij: OCTAVIA. TREPANÁCIÓ

Stanislavsky Electrotheatre (Moszkva, Oroszország)
november 28. 12.00 - Horizons
Időtartam: 1h 25’
Orosz nyelvű előadás magyar, román és angol felirattal.
Az előadás november 28-án, 20 óráig érhető el.
18 éven felülieknek ajánlott!
 
A Holland Fesztivállal (Amszterdam, Hollandia) való közös produkció

Librettó: Boris Yukhananov, Dmitri Kourliandski.
Az opera librettója a Senecának tulajdonított Octavia című színdarabon, valamint Lev Trockij Vlagyimir Leninről szóló esszéjén alapul.
Fordította John Freedman

Trockij (Színész): Yury Duvanov
Seneca (Bariton): Alexey Kokhanov
Nero (Tenor): Sergei Malinin
Agrippina Szelleme (Mezzoszoprán): Arina Zvereva
Prefektus (Basszus): Vasiliy Korostelev
Octavia „Kariatidái" (Női Kórus): Svetlana Barakovskaya, Darya Belousova, Yekaterina Dondukova, Maria Grilikhes, Yekaterina Kolomina, Anna Shaverdyan, Nadiya Zelyankova, Lyudmila Yeryutkina
A Vörös Hadsereg föld alatti katonái (Táncosok): Roman Andreikin, Igor Bekagaev, Konstantin Matulevsky, Vasily Musikhin

Rendező: BORIS YUKHANANOV
Ötlet és produkció: Boris Yukhananov, Sergei Adonyev
Librettóját írta: Dmitri Kourliandski
Díszlet: Stepan Lukyanov
Jelmezek: Anastasia Nefyodova
Koreográfia: Andrei Kuznetsov-Vecheslov
Fények: Sergei Vasilyev
Hang: Oleg Makarov
Kórusvezető: Dmitry Matvienko 

A Dmitri Kourliandski által írt és Boris Yukhananov által rendezett Octavia.Trepanation (Octavia.Koponyalékelés)című opera az oroszországi forradalom centenáriumának évében jött létre, válaszul a mindenkori hatalom, erőszak és zsarnokság természetéről való elmélkedés szükségességére. A korai Szovjetunió, az ókori Róma és a kínai birodalom egyazon színpadon jelennek meg. Lev Trockij monológokat mond Leninről, Nero császárt gyilkos hajlamai kínozzák, az Agyaghadsereg fejetlen katonái némák. A rendező és a zeneszerző meghatározása szerint az előadás műfaja „opera-operáció". Az operáció lényege a forradalom trepanációja: művészi gesztusuk révén az előadás alkotói elutasítják a véres zsarnokság forrását, és mindörökre érvénytelenítik a háború fogalmát.
Kourliandski Lenin egyik kedvenc forradalmi dalának, a Warszawiankának az első ütemeit használta fel, százszoros lassításban, hogy a hang szemcséi között nyisson teret - ez a hang képletes koponyalékelése.

Van egy történeti szál, ami összeköti az előadást a nyolcvanas évek végével. Oroszország túlélt három forradalmat. Az első 1917-ben volt. A második a peresztrojka volt, a rendszerváltozás korszaka. Az ötlet, ami ezt a két szöveget, Senecát és Trockijt összeköti, először a nyolcvanas években jutott eszembe. Ez volt az én kétségbeesett, futurista kiáltásom. Egy kiáltvány volt arról, hogy mi fog majd történni az országunkkal a kilencvenes években. Én prófétai értelemben vettem. Mert már előre láttuk a vérontást és a birodalom közelgő bukását, valamint az azt kísérő, mindenki életében bekövetkező borzasztó eseményeket. És akkor mindez meg is történt. A forradalom, ami még most is kibontakozóban van, olyan, mint az üresség, ami lassan és vérszomjasan önmagába mar. Itt és most kell beszélnünk a zsarnokságról. Ez az a zsarnokság, amelyet az üresség gyakorol az ember fölött. Nemrégiben kitaláltam egy képletet. Az egyénnel kapcsolatban a mostani korszak, hogy úgy mondjam, az ürességet reklámozza. Különleges egyéneket helyez előtérbe, akiknek a feladata, hogy az ürességet kezelje, azzal kereskedjen. Ez a forradalom a harmadik forradalom.
Boris Yukhananov

Boris Yukhananov színházi- és filmrendező, elméleti szakember és tanár. 2013-ban nevezték ki a Stanislavsky Electrotheatre (Sztanyiszlavszkij Elektroszínház) művészeti igazgatójává. Irányítása alatt a színházat teljesen átrendezték és újraépítették, és a kortárs előadóművészetek multikulturális terévé vált.
Az Electrotheatre-ben 2015 és 2020 között színpadra állította a Drillalians című ötnapos operasorozatot; a Maurice Maeterlinck színdarabján és veterán színpadi színészek visszaemlékezésein alapuló Kék madár-trilógiát; a Pedro Calderón Az állhatatos fejedelem és Alekszandr Puskin Lakoma pestis idején című műveiből készült The Constant Principle [Az állhatatos elv] című, kétnapos előadást; az Apuleius regénye alapján készült ötnapos, ún. „new-processual" projekt, Az aranyszamarat; és a Galileo.Opera hegedűre és tudósra című előadást.
Yukhananov legutóbbi előadásai között szerepel az Octavia. TrepanationOrphic Games. Punk-Macrame, egy „new-processual" projekt, amit 6 napon keresztül, 12 előadás során mutatnak be, és egy diptichon, Pinocchio.Forest (Pinokkió.Erdő) és Pinocchio.Theatre (Pinokkió.Színház) címmel, ami Andrei Vishnevsky The Mad Angel Pinocchio (Pinokkió, az őrült angyal) című színdarabján alapul.
Boris Yukhananov több mint 40 előadást rendezett Moszkvában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Vilniusban és más városokban. Több mint 30 filmet rendezett.
Boris Yukhananov az 1980-as évek óta tanít rendezést, és 1988-ban létrehozta a Studio of Individual Directing-et (Egyéni rendezői stúdió) (MIR). A független oktatási szervezet célja a rendezés univerzális szakmaként való oktatása.

Fesztiválok:
2017 októberében az Octavia.Trepanation az olaszországi Vicenza városában a legendás Teatro Olimpico színpadán mutatkozott be a Conversazioni Fesztivál keretében.
2019 októberében a moszkvai Stanislavsky Electrotheatre nagyszínpadán volt meg az Octavia. Trepanation oroszországi bemutatója, a Territory Nemzetközi Fesztivál - Kortárs Művészeti Akadémia keretében.


Fesztiválnaptár

November - 2020

Kövess minket

                        

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZŐ

FŐTÁMOGATÓ



        

  

                                  

TÁMOGATÓK