Könyvbemutató - Camil Petrescu Kulturális Alapítvány

november 29. 11.00 - TIFF Ház
 CĂTĂLINA BUZOIANU: MISTER, ABUR, VIS. [REJTÉLY, PÁRA, ÁLOM]

Szöveggyűjtemény, szerk. Florica Ichim és Irina Zlotea Camil Petrescu Kulturális Alapítvány, Cheiron Kiadó, 2018

Cătălina Buzoianu rendezőnőnek szentelt kiadvány, a Galeria Teatrului Românesc (A román színház arcképcsarnoka) című sorozatból, amelyet a Camil Petrescu Kulturális Alapítvány jelentet meg. A sorozat színészekről, rendezőkről, díszlettervezőkről és zeneszerzőkről írt monográfiákat, illetve a velük készített nagyinterjúkat teszi közzé, olyan művészeket szólaltat meg, akik az idők során meghatározó szerepet játszottak a román színházművészet történetében.
Ez a kötet – amely a legkevésbé sem törekszik arra, hogy a rendezőnő művészi pályáját annak legmagasabb hőfokán mutassa be – precíz kutatómunka eredménye. Felöleli művészetének elméleti elemzéseit, az alkotásaival kapcsolatos tanúvallomásokat, az interjúkat, amelyeket a könyv főszereplője élete során adott, és megpróbál képet alkotni a művésznő színházi gondolkodásmódjáról valamint pedagógiai módszeréről.
Emellett a könyv nagyszabású képanyagot is tartalmaz Cătălina Buzoianu előadásairól, ezzel próbálja élővé tenni a művésznő emlékét, akinek számára a színház volt minden, és bárhol megszülethetett.

ANATOMIA JOCULUI TRAGIC [A TRAGIKUS JÁTÉK ANATÓMIÁJA]
Ana Maria Narti
A Teatrul Azi folyóirat melléklete, Camil Petrescu Kulturális Alapítvány, Cheiron Kiadó

Ana Maria Narti nem recepteket ad az ókori szövegek színreviteléhez, ellenkezőleg: meggyőződése, hogy minden antik szöveg élő univerzum, amely a különböző olvasatok által fejlődik, és az olvasójától függően különböző. A szerző egy aktív módszert ajánl, olyan elemzést, amelynek fókuszpontja a színpad, amely a kimondott szót, az élő hangot, a valóságos mozgást a két test közötti kommunikációt vizsgálja, és arra hivatott, hogy újra felfedezze a szöveg mögött rejtőző kézzelfoghatót.

RADU PENCIULESCU: TEATRUL LA ÎNĂLȚIMEA OMULUI [AZ EMBERMAGASSÁGÚ SZÍNHÁZ]
Szöveggyűjtemény, szerk. Florica Ichim és Ada Maria Ichim
Camil Petrescu Kulturális Alapítvány, Cheiron Kiadó
 
Számos jelentős színdarab rendezője (Anouilh: A pacsirta, Hochhuth: A helytartó, Büchner: Woyzeck, Mrożek: Tangó, Shakespeare: Lear király, Gogol: A revizor), ugyanakkor kiváló pedagógus. Radu Penciulescu hazai és külföldi fiatal nemzedékek egész sorát nevelte ki (Stockholmban, Malmöben, Pittsburgh-ben, Ann Arbor-ban stb.). „Tőle tanultam meg – vallja Andrei Şerban rendező –, hogy mindenre rákérdezzek, tőle tanultam meg, hogy ne higgyek semmiben, ami egy eleve létezőhöz illeszkedik, hanem mindent a cselekvés, a tapasztalat által ellenőrizzek. Később kiderült az is, hogy az ösztönből születő és arra alapozó kreatív gondolkodás nélkül, az intelligencia megérzése nélkül nem lehet színházat csinálni... Velünk, a diákjaival, egyfajta elit közösséget hozott létre, és mi mellette kutatókká váltunk, új formákat kerestünk, és néha még a lehetetlent is megpróbáltuk elérni.”
Célunk az volt, hogy e kötetben összegyűjtsük színházi alkotómunkája minél több meghatározó elemét, minél több szöveget, amelyből megismerhetjük gyakorlati tapasztalatát és pedagógusi gondolkodásmódját, és még sok más értékes anyagot.
A kötetben megtalálhatunk egy fényképalbumot is a nagy rendező, a „mesterek mestere” által színpadra állított előadások képeiből, valamint színházi munkáinak átfogó repertóriumát.

Kövess minket

                        

Fesztiválnaptár

November - 2018

Napi videó

Aftermovie 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK