Carly Wijs: MI ÉS ŐK

Orlai Produkciós Iroda / FÜGE / Szentendrei Teátrum, Magyarország
november 26. 17.00 - Tranzit HázJegyvásárlás
november 26. 21.00 - Tranzit HázJegyvásárlás
 1h szünet nélkül

Magyar nyelvre forította: Biró Bence

Lány: László Lili
Fiú: Vilmányi Benett

Rendező: FEHÉR BALÁZS BENŐ
Rendező munkatársa: Szakács Zsuzsi
Dramaturg: Biró Bence
Producer: Orlai Tibor

Egy kisfiú és egy kislány. Az iskola első napja. Harmincöt terrorista.
Ezerkétszáz túsz, ebből hétszázhetvenhét tanuló.
Carly Wijs 2014-es drámája, a 2000-es évek egyik legmegrázóbb eseményét, a beszláni túszdrámát mutatja be két gyermek szemén keresztül, azt, hogy ők miként élték meg a látottakat, tapasztaltakat. Az előadás Fehér Balázs Benő rendezésében ölt testet.

A beszláni iskola ostroma 2004. szeptember 1-én kezdődött és három napig tartott, mialatt túszként tartottak fogva több mint 1100 személyt (köztük 777 gyereket). A válsághelyzet akkor alakult ki, amikor felfegyverzett iszlám agitátorok (főleg ingus és csecsen nemzetiségűek) egy csoport elfoglalta Beszlán város 1. számú iskoláját. A túszejtők a Rijád usz-Szalihín terroristacsoport, tagjai voltak, Samil Baszajev csecsen hadúr emberei, aki Csecsenföld függetlenségéért és az orosz csapatok kivonulásáért küzdött. A harmadik napon az orosz biztonsági erők megtámadták az épületet tankok, gyújtórakéták és más nehézfegyverek bevetésével. Az akció során 334 ember, köztük 186 gyermek vesztette életét.

„Felnőttként túlságosan drámaian látjuk a világot, ezt a perspektívát tovább erősíti a média, és ezért mindenről fekete-fehéren gondolkodunk: Mi az egyik oldalon, Ők a másikon. A gyermek látásmódja azért frissebb, mivel nem színezi át a „drámai értelmezés” igénye, hiszen az effajta világlátásnak nincs köze az ő életéhez. És aminek nincs kapcsolata az életével, azt a képzelete által közelíti meg. Erről szól a Mi és ők.”
Carly Wijs

Kövess minket

                        

Fesztiválnaptár

November - 2018

Napi videó

Aftermovie 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK