Kilencedik nap

Pénteken látunk először Bertolt Brecht művéből készült előadást az idei fesztiválon. A bukaresti Bulandra Színház hozza el nekünk A szecsuáni jóemberét Andrei Şerban rendezésében. Az előadás szövegét a rendező Daniela Dima közreműködésével adaptálja, tökéletesen maira fordítja. Egy jó előadást látunk, songokkal, táblákra írt feliratokkal, fehérre festett arcokkal, elidegenítő gesztusok sorával — ahogyan azt kell. Minden jól működik benne, ezt a telt házas közönség tapsa is igazolhatja. Mi itt a „rossz”, ahol az isteneknek valóban keresni kell a jó embert? Sok kikacsintás, aktualitás van benne, megjelennek táblák kenőpénzről, lopásról, hazugságról, de ezek mintha nem Szecsuánban lennének, nem tűnik ennyire rossz helynek. Kvázipolitikai és kritikus is, de nagyon tapintatos, ebből fakadóan pedig szolidáris színház is. Ezek után kíváncsian várom a vasárnapot, amikor majd a Víg Színház előadását nézzük meg ugyanebből a darabból.

A mai második előadás, amit látok, egyben a második Gogolunk is a fesztiválprogramban. A Sfumato Színházi Laboratórium az OOOO — Gogol álma előadásában a szerzői műveiből egy látomásos világot épít fel. A szövegmondás ritmikájával, a szöveg zeneiségével és fizikálissá tételével kísérletezik Margarita Mladenova és Ivan Dobchev. A rengeteg elhangzó szöveg a színészek arcára vonja a figyelmet, inkább az arcukat nézem. Az válik érdekessé számomra, ami ott történik, sokszor pedig teljesen lemondok arról, hogy meg is értsem őket és a feliratot figyeljem. Ez az álompoétika az erőteljes, felnagyított gesztusok és furcsa figurák világa. Az előadás végén a Keresztes előadásából már ismert Popriscsinnal találkozunk újra. Kérdés marad, hogy ezek az alakok végül tényleg elveszítik a kapcsolatot a valósággal, vagy éppen a valóság válik egy rémálommá?

Gogol álma után én is inkább aludni megyek, így lemaradok arról a „zenés kalandozásról”, amit a fesztiválkatalógus az ÉSTE Formációjával kapcsolatosan ígért.

Gál Boglárka

Kövess minket

              

Fesztiválnaptár

November - December 2016

Napi videó

Interferenciák 2016 - tizenegyedik nap
Szervező
Főtámogató
 
Főszponzor
Támogatók
 
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014