Abszurd drámák, könyvbemutatók és kiállításmegnyitó az Interferenciák következő napjaiban

 A 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál az elkövetkező napokban a drámairodalom olyan meghatározó sműveit vonultatja fel, mint Eugène Ionesco Macbettje, Samuel Beckett Godot-ra várva színműve vagy Örkény István Tóték című tragikomédiája, de Urbán András Az Úr nevében és Christoph Marthaler Nincs ötletem című előadása is látható lesz. A következő napok előadásainak rendezői között olyan neves alkotókat találunk, mint Urbán András, Silviu Purcărete, Tompa Gábor, Christoph Marthaler és Vidnyánszky Attila.

Vasárnap, november 20-án az előző esti Omma című előadás 10 órától kezdődő beszélgetését követően 11 órától George Banu: Obiecte rănite [Sebzett tárgyak] című könyvének a bemutatójára kerül sor a TIFF Házban.
 

Szintén vasárnap, két alkalommal, délután 5 órától és este 10 órától Urbán András Az Úr nevében című előadása tekinthető meg a színház stúdiótermében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház társulatának előadásában. „Az előadás egy politikailag brutálisan inkorrekt színházi akció – újfajta politikai paradigmát használ, miszerint rosszfiúknak kell lennünk. Ez azt jelentené, hogy a Kosztolányi Dezső Színház hirtelen jobbra kanyarodott? Járj utána! – mondják az előadás alkotói.
 

Vasárnap, november 20-án este 7 órától a színház nagytermében a Macbett című előadást nézheti meg a közönség Silviu Purcărete rendezében.
 

„Silviu Purcărete mesteri vezénypálcájának irányításával a színészeknek sikerül maradéktalanul létrehozni azt az elidegenítő hatást, amelyben a néző tudata megoszlik a feldolgozott téma borzalmai és a nevetés között, oly módon, hogy a mészárlás története elviselhetővé válik, ám mégis ott marad a kényelmetlenség érzése, amely töprengésre késztet.” – írja a kolozsvári színház előadásáról Eugenia Sarvari.
 

Az Úr nevében és a Macbett előadás alkotóival másnap, november 21-én délelőtt 10 órától kerül sor közönségtalálkozóra a TIFF Házban. Ezt követően – ugyanazon a helyszínen – 12 órától két Jozefina Komporaly által szerkesztett könyv bemutatójára is sor kerül: Radical Revival as Adaptation [Radikális megújulás mint adaptáció] és a Plays from Romania: Dramaturgies of Subversion [Romániai darabok: A felforgatás dramaturgiái].

Hétfőn este 7 órától rendhagyó helyszínen tekintheti meg a közönség Samuel Beckett Godot-ra várva című drámáját Tompa Gábor rendezésében. A portói São João Nemzeti Színház előadása a Kolozsvári Román Nemzeti Opera nagytermében lesz látható.
 

„Legtöbbször talán az emberiségvégjátékaként értelmezve gondolják végig a rendezők ezt a művet, ám Tompa Gábor rendezése merőben más képet mutat: sokkal több játék, komédiázás, temperamentum jellemzi ezt az előadást a megszokottnál, miközben megtartja a darab filozofikus mélységeit.” – írja az előadásról Ungvári Judit.
 

A Godot-ra várva című előadás alkotóival november 21-én, az előadást követően kerül sor közönségtalálkozóra a Román Opera második emeleti előcsarnokában.
 

Hétfőn este 10 órától a kolozsvári jazzrajongók számára már ismert Lucian Ban jazz zenészt láthatják és hallhatják, aki már több alkalommal fellépett a kolozsvári színházban. Ezúttal legújabb szólóalbumát, a Ways of Disappearinget mutatja be, amely röviddel megjelenése után a kritikusok kedvence lett a Wall Street Journal, a Downbeat Magazine és a New York City Jazz Record hasábjain, továbbá számos helyen turnézott az Egyesült Államokban és Europában.
 

Kedden, november 22-én déli 12 órakor a TIFF Házban Visky András legújabb könyvének, a Kitelepítés című regénynek a bemutatóján vehetnek részt az irodalom iránt érdeklődők. „Visky András könyve megrendítő és felemelő történet egy családról, amely kiszolgáltatottságában, megalázottságában is a szeretetből és a bizalomból merít megtartó erőt újra meg újra.” – olvasható a könyv fülszövegében.
 

Délután 5 órakor kerül sor Részegh Botond kiállításmegnyitójára a Tranzit Házban, akinek korábbi kiállításain (Káprázat és kárhozat – 2016; A háború anatómiája – 2018) is részt vehetett az Interferenciák közönsége. A legújabb kiállítása a Hétköznapi angyal címet viseli. A kiállítás megtekinthető a november 22-27. időszakban, 12 és délután 5 óra között.
 

Este 7 órától a színház nagytermében a Théâtre Vidy-Lausanne társulat koprodukcióban készült előadása a Nincs ötletem látható a nemzetközi hírű svájci rendező, Christoph Marthaler rendezésében. Marthaler az innovatív esztétikája miatt kiemelkedő rendező, ami sok esetben határozottan mindennapi környezetben bontakozik ki, mint például a várótermekben, kávézókban vagy gyógyszertárakban játszódó előadásaiban. A ráérősség, irónia és a disszonancia mestere, aki egy teljességgel egyedi színházi költészetet alkotott meg szavakból, énekből és zenéből.
 

A közönségtalálkozóra a Nincs ötletem című előadás alkotóival másnap, november 23-án délelőtt 11 órától kerül sor a TIFF Házban. Az előadás megtekinthető november 23-án is, este 6 órától a színház nagytermében.
 

A kedd estét Örkény István híres klasszikusa, a Tóték zárja Vidnyánszky Attila rendezésében. A Gyulai Várszínház és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház közös produkcióját este 9 órától lehet megtekinteni a színház stúdiótermében.
 

„A ma problémái nagyrészt ugyanazok, mint a Tóték keletkezésének idején voltak. Örkény alapkérdéseket boncolgat. Az emberi természet nem változik, és az a viszonyrendszer, melyet a darab felvázol, abszolút átültethető a mába. Ez a nagy művek, a klasszikusok sajátja.” – mondja Vidnyánszky Attila, az előadás rendezője.
 

Az előadás alkotóival történő beszélgetésre rendhagyó módon az előadás után, a stúdió előterében kerül majd sor.

**

A fesztivál társszervezője a Corvineum Alapítvány, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Energobit, a Communitas Alapítvány, valamint a Kolozs Megyei Tanács támogatásával valósul meg. Főbb partnerek: TIFF Ház, Tranzit Ház, Kolozsvári Román Opera, UNITER. Szállítási partner: RMB Inter Auto.
 

A fesztivál programjában szereplő előadásokra jegyek vásárolhatóak online a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a színház jegypénztárában.
 

A színház jegypénztára november 17-27. között rendhagyó módon 10.00 és 22.00 óra között tart nyitva.


A színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát!

Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK