NINCS ÖTLETEM

Théâtre Vidy-Lausanne (Svájc)
november 22. 19.00 - NagyszínpadJegyvásárlás
november 23. 18.00 - NagyszínpadJegyvásárlás

1h 20’ szünet nélkül
Francia nyelvű előadás magyar, román és angol felirattal.

Szereplők: Graham F. Valentine, Martin Zeller

Ötlet és rendezés: Christoph Marthaler
Dramaturg: Malte Ubenauf
Díszlet: Duri Bischoff
Zene: Martin Zeller
Jelmezek: Sara Kittelmann
Rendezőasszisztens: Camille Logoz, Floriane Mésenge                   
Hangmérnök: Charlotte Constant
Világosító: Jean-Luc Mutrux
Műszaki vezető: Stéphane Sagon
Ügyelő: Stéphane Devantéry
Öltöztető: Cécile Delanoë
Díszletépítés és kellékek: A Lausanne-i Vidy Színház műhelye
Feliratfordítás: Camille Logoz, Dominique Godderis-Chouzenoux
Gyártás: Lausanne-i Vidy Színház

Mi köti össze Christoph Marthaler svájci rendezőt és Graham F. Valentine skót színészt? A diák cinkossága, a zene, számtalan közös előadás és közös poén, illetve kétségkívül az elegáns pimaszkodás iránti affinitás. És újra itt van a nagy csapat, a zürichi zenésszel, (viola da) gambás és barokk csellistával, Martin Zellerrel kiegészülve.

Pont úgy jött össze, hogy egy véletlen egybeesés – és nem kis mértékben telepátia – következtében a fiatal Graham éppen megkezdte irodalmi tanulmányait az 1970-es évek elején Zürichben, amikor bekopogott Marthalerék panziójába. És egy bizonyos mecénási lakomát követően, ami annak függvényében, hogy kinek hiszünk, egyaránt lehetett fergeteges, avagy botrányos, a fiatal, nyúlánk diák elszegődött színésznek és énekesnek a tulajék fiához, Christoph-hoz.

A zürichi független művészek fellegvárából, a Rote Fabrikból az avignoni Pápai Palota Díszudvaráig, az ósdi csillárral díszített családi szálloda, a Sils Maria-i Waldhaus avítt légköréből Christoph Marthaler és Graham F. Valentine együtt taposták ki az ösvényt, amelyen sosem egyenesen, de semmiképpen sem találomra azóta is haladnak. Graham F. Valentine előadásról előadásra fokozatosan vált jól ismert, egyszerre nagytudású és komikus figurává, aki a Marthaler hangszerelte magatehetetlen közösségeket összeszervezte.

Zsarnoki lakájként, fapofával élcelődő ceremóniamesterként, ügyefogyott koordinátorként vagy vak idegenvezetőként övé a hatalom, egyszersmind ő is a hatalom bábja, szeme sarkából mindvégig mindent megfigyelve.
 
A zenés színházat szerényen, ám annál gyökeresebben megújító rendező, a jó ételek és a megszokott rituálék kedvelője ezt az előadást kiváló színészének és énekesének ajánlotta és programatikus címmel vértezte fel: Nincs ötletem. Néha a színház repedésein szivárog be az élet.
Eric Vautrin, a Lausanne-i Vidy Színház dramaturgja

Koprodukció: Festival d’Automne Théâtre de la Ville, Paris - Temporada Alta, Festival international de Catalunya Giron/Salt - TANDEM Scène nationale - Fondazione Campania dei Festival, Campania Teatro Festival - Maillon, Théâtre de Strasbourg, scène européenne - Théâtre National de Nice – CDN Nice Côte d’Azur - Le Manège, scène nationale-Maubeuge A Pro Helvetia, Fondation Suisse pour la Culture - Fondation Françoise Champoud támogatásával.

Az előadás elkészítésében a Lausanne-i Vidy Színház támogatója a Le Cercle des mécènes A Lausanne-i Vidy Színház gyártási, műszaki, közönség- és közkapcsolatok és adminisztrációs munkatársai közreműködésével.


 

Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK