Eugène Ionesco: A SZÉKEK

Luxemburgi Nemzeti Színház (Luxemburg)
november 18. 21.00 - StúdióJegyvásárlás
november 19. 19.00 - StúdióJegyvásárlás

1h 15’ szünet nélkül
Francia nyelvű előadás magyar, román és angol felirattal.

Szereposztás: Patrick Le Mauff, Oana Pellea

Rendező: Tompa Gábor
Díszlet és jelmez: Dragos Buhagiar
Zene és hangeffektek: René Nuss
Dramaturg: Florian Hirsch
A rendező asszisztense: Maximilien Ludovicy
Gyakornok: Maria Binica
Produkciós vezető: Antonia Kohler
 

Az öregember: Felség, nincs több kívánságunk az élettől. Megdicsőültünk, s ezután akár meg is halhatunk… Hála az égnek, hogy ilyen hosszú és békés esztendőkkel ajándékozott meg bennünket... Érdemes volt élnem. Teljesítettem missziómat. Nem éltem hiába, üzenetemet megismeri a világ… A világ, vagy legalábbis ami megmaradt belőle. 
 

​1961-ben Bertrand Poirot-Delpech ezt a darabot „a legtökéletesebb modern tragédiának” tekintette. Ionesco harmadik, 1952-ben írt darabja ma már vitathatatlanul sikeres. A székek témája, a szerző szavaival: „az ontológiai üresség” – de egyben személyes dráma is, amely tükröt tart a lelkiismeret elé. Megtaláljuk benne a gyermekkor utáni vágyakozást, a bűntudat érzését, az öregkor és a halál borzalmát. Ugyanakkor vígjáték is, amelynek bohóckodásai, szóviccei, paródiái és piruettjei gyakran megnevettetnek. És balett: a székek táncjátéka, amelyeket egy fantasztikus örvénylés felgyorsított mozgása megsokszoroz, miközben üresen maradnak.
 

Patrick Le Mauff színész és rendező. A hetvenes évek végén Denis Guénoun és Bernard Bloch mellett az Attroupement társulat, valamint később az Attroupement 2 alapítója. Ezután megalapította a Place Publique társulatot azzal a céllal, hogy színházat játsszon a cirkuszi sátorban. A társulattal Brecht, Turini, Schönberg műveit vitte színpadra... Ezzel párhuzamosan színészi karriert futott be, színpadon és filmvásznon. Patrick Le Mauff rendszeresen fellép Wajdi Mouawad darabjaiban, akinek európai érvényesülését támogatta, többek közt szerepelt a Littoral és a Forêts című előadásokban. 2000–2006 között a Francophonies en Limousin fesztivál igazgatója volt.
 

Oana Pellea román színésznő számos díjat kapott színházi és filmszerepeiért. 1962-ben született Bukarestben, a Román Színház- és Filmművészeti Akadémián tanult, majd számos színházi és filmes produkcióban játszott. Legutóbb elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) részéről, valamint a Román Kulturális Alapítvány díját, kiemelkedő nemzetközi karrierjéért. Számos nemzetközi színházi fesztiválon képviselte Romániát, többek között az Európai Színházi Unió évenkénti fesztiválján.
 

A Luxemburgi Nemzeti Színház produkciója
Támogatók: Luxemburgi Fracia Intézet, Románia Luxemburgi Nagykövetsége, Brüsszeli Román Kulturális Központ

Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK