Lansare de carte - Fundația Culturală Camil Petrescu

29 noiembrie 11.00 - Casa TIFF
CĂTĂLINA BUZOIANU: MISTER, ABUR, VIS.
Antologie de Florica Ichim și Irina Zlotea
Fundația Culturală Camil Petrescu, Editura Cheiron

Volumul, dedicat regizorului Cătălina Buzoianu, face parte din Galeria Teatrului Românesc, serie editată de către Fundația Culturală Camil Petrescu ce cuprinde studii monografice și ample interviuri cu și despre actori, regizori, scenografi, compozitori – artiști care au marcat de-a lungul timpului istoria vieții teatrale românești.
Fără să aibă pretenția că va putea surprinde la incandescența maximă fervoarea cu care regizoarea și-a însoțit drumul artistic, volumul este rezultatul unei riguroase munci de cercetare și adună analize teatrologice ale operei sale, mărturii de creație, interviurile pe care protagonista cărții le-a dat de-a lungul vieții, în încercarea de a contura o imagine a gândiri sale teatrale, precum și a metodei sale pedagogice.
Totodată, cartea are o amplă iconografie de spectacol, devenind astfel un document ce păstrează vie opera celei pentru care teatrul era totul, putându-se naște pretutindeni.

ANATOMIA JOCULUI TRAGIC
Ana Maria Narti
Fundația Culturală Camil Petrescu, supliment al revistei Teatrul Azi, Editura Cheiron 
 
Ana Maria Narti nu prezintă o culegere de rețete pentru spectacole pe textele antice. Dimpotrivă, crede că fiecare text antic este un univers viu, care crește de la lectură la lectură și se modifică de la cititor la cititor. Ceea ce propune, ca demers activ, este analiza orientată spre scenă, cea care caută cuvântul rostit, vocea vie, mișcarea reală, comunicarea de la trup la trup, cea care este menită să redescopere concretul în text.

RADU PENCIULESCU: TEATRUL LA ÎNĂLȚIMEA OMULUI
Antologie teatrologică de Florica Ichim și Ada Maria Ichim
Fundația Culturală Camil Petrescu, Editura Cheiron

A pus în scenă mari spectacole ca: Ciocârlia de Anouilh, Vicarul de Hochhuth, Woyzeck de Büchner, Tango de Mrożek, Regele Lear de Shakespeare, Revizorul de Gogol și multe altele, fiind, în același timp, un excepțional pedagog. Radu Penciulescu a îndrumat generații de tineri din țară și din lume (Stockholm, Malmö, Pittsburgh, Ann Arbor ș.a.): „Eu de la el”, mărturisește regizorul Andrei Șerban, „am prins gustul să pun totul sub semnul întrebării, de la el am învățat să nu credem în nimic ce corespunde unei formule apriori, ci să verificăm totul prin acțiune, prin experiență. S-a dovedit mai târziu că fără o gândire activă, care se naște și bazează pe instinct, fără intuiția inteligenței, nu se poate crea teatru... Cu noi, studenții, el a creat în clasă un fel de reuniune de elită, iar noi deveneam, împreună cu el, cercetători în căutare de forme noi, uneori în căutare de imposibil.”
Ne-am dorit ca volumul să cuprindă cât mai multe elemente definitorii pentru creația sa teatrală, cât mai multe texte din care răzbate experiența practicianului, dar și gândirea pedagogului, precum și multe alte materiale de valoare.
De asemenea, volumul conține și un album fotografic cu imagini din spectacolele pe care marele regizor, „maestrul maeștrilor”, le-a montat de-a lungul timpului, precum și o amplă teatrografie.

Urmărește-ne

                        

Calendarul festivalului

November - 2018

Video

Ziua a noua 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL