A kortárs világ válsághelyzetei az Interferenciák Fesztiválon

Ünnepélyes megnyitóval és a bécsi Volkstheater Iphigénia Auliszban | Occident Express című előadásával kezdődött el a hatodik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron.
A fesztivált megnyitó beszédében Tompa Gábor fesztiváligazgató elmondta, a következő kilenc napban a kortárs színház meghatározó alkotói mellett fiatal, kezdő rendezők és társulatok is láthatóak lesznek Kolozsváron. Az igazgató a fesztivált a néhány napja elhunyt litván rendező, Eimuntas Nekrošius emlékének ajánlotta, akinek egyik utolsó előadása, a Sons of a Bitch a Klaipėda Drama Theatre előadásában vendégszerepel majd a fesztiválon.
Az Interferenciák nyitóelőadása Anna Badora rendezésében egy ókori tragédia és a huszonegyedik századi menekültválság egymás mellett értelmezésére tett kísérletet. Az előadás azt vizsgálta, alkalmasak-e a színház eszközei arra, hogy elmondjanak egy szörnyű történetet anélkül, hogy az a menekült-folklór részévé váljon.
A stúdióban szintén egy antik történet kortárs feldolgozása került bemutatásra az Interferenciák nyitónapján, Iszméné, Oidipusz lányának története a belgiumi Compagnie Khroma előadásában.
Pénteken, a fesztivál második napján a berlini Schaubühne Milo Rau által rendezett előadását láthatja a közönség. A Compassion. The History of the Machine Gun című előadás központi témája szintén a menekültválság. Az előadás szándékosan téved ellentmondásos területre, amikor olyan kérdéseket feszeget, mint hogy hogyan tűrjük el mások nyomorúságát és miért nézzük végig azt? Egyetlen halott Európa kapuinál miért nyom többet a latban ezer olyannál, akik a kongói polgárháborúban haltak meg? Az előadás nemcsak az együttérzésünk határairól, hanem az európai humanizmus határairól is gondolkodik.
A stúdióban Kurt Weill zenéjét és a weimari kultúra expresszionista dalait hallhatja péntek este a közönség, Sanda Weigl előadásában, akit Mat Maneri brácsás és Lucian Ban zongorista kísér.
Az előadások mellett számos járulékos program is zajlik már a fesztiválon: Részegh Botond A háború anatómiája című kiállítását a Tranzit házban péntek déltől láthatja a közönség, míg ugyanott szombaton 10 órától a digitalizált életmóddal járó döntéshelyzetekről szóló Digital Hermits című konferenciára kerül sor. A TIFF Házban pedig délelőttönként a meghívott előadások alkotóival találkozhat a közönség.

Kövess minket

                        

Fesztiválnaptár

November - 2018

Napi videó

Aftermovie 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK