William Shakespeare – Thomas Middleton: ATHÉNI TIMON

Görög Nemzeti Színház
november 30. 18.30 - NagyszínpadJegyvásárlás
 2h 20’ egy szünettel

Timandra: Argyro Ananiadou
Timon: Vassilis Andreou
Lucullus, Úr, Szenátor: Giorgos Dambasis
Ékszerész, Lucius, Úr, Szenátor: Ieronymos Kaletsanos
Sempronius, Cupido, Szenátor, Festő: Nikos Kardonis
Flaminius, Lucilius: Stathis Koikas
Szolga, Ventidius: Fotis Koutrouvidis
Szolga, Rendőr: Anastasis-Simeon Laoulakos
Caphis: Phevos Markianos
Apemantus: Dimitris Papanikolaou
Flavius: Maria Savvidou
Alcibiades: Christos Sougaris
Servilius: Manos Stefanakis
Költő, Úr, Szenátor: Aris Troupakis
Phrynia: Antigone Fryda

Rendező: STATHIS LIVATHINOS
Díszlet és jelmez: Eleni Manolopulu
Zene: Lysandros Fallireas
Fényterv: Alekos Anastasiu
Zenei vezető: Melina Peonidu
Dramaturg: Eri Kirgia

Timon, a Kr. e. 5. századi Athénban élő gazdag polgár, aki anyagi lehetőségeihez mérten túl bőkezűen él, vagyonát baráti ajándékokra és mindenféle élvezetekre költi, amelyekben egész Athén tobzódik. Timon azt képzeli, megvásárolhatja a boldogságot és a beteljesülést, és egy mesterséges mennyországot teremt magának a hanyatló városban. Barátai és jótéteményeinek élvezői hamarosan be kell bizonyítsák hűségüket Timon iránt.
Shakespeare az Athéni Timonban mellőzi a szerelem témáját, akárcsak a nagy, aggasztó kérdéseket, amelyek egész pályája során foglalkoztatták. Egy kézzelfogható, banális témához nyúl, amely mindenki számára oly ismerős: a pénzről van szó, kinek van és kinek nincs belőle, ki kinek és mennyivel tartozik, hogyan hajtják be avagy engedik el a tartozásokat. A pénz mint a válság elkerülésének és az illúziók megteremtésének eszköze. A dráma szélsőséges helyzetekről, időtlen és unalmas színjáték gazdagságról, adósságról, hízelgésről, önfejűségről, csalódásról, bőkezűségről, hálátlanságról szól. És ha más szemszögből nézzük: ez a mű a barátságról is szól.
Stathis Livathinos úgy tér vissza Shakespeare-hez, hogy a nagy drámaíró legrejtélyesebb és nagy kihívásnak számító darabját viszi színre, egy olyan főhőssel, aki századokon át páratlan hírnévnek örvendett. Arisztophanész, Sztrabón, Plutarkhosz, Diogenész, Phrünikhosz, Antiphanész és Menandrosz számára, akárcsak Shakespeare-nél, Athéni Timon kortól függetlenül annak az embernek a tragikomikus jelképe, aki elveszítette hitét az emberiségben.
Stathis Livathinos „klasszikus” társulatát lelkes, felkészült, a rendező munkamódszerét kiválóan ismerő színészek alkotják, akikhez most az új nemzedék tagjai csatlakoznak, hogy létrehozzanak egy feszes, friss és erőteljes előadást, amelyből nem hiányzik a kórus és a zene sem.

Kövess minket

                        

Fesztiválnaptár

November - 2018

Napi videó

Aftermovie 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK