George Banu konferencia és könyvbemutató

november 27. 12.00 - TIFF Ház

MA, HÁBORÚ A SZÍNPADON
George Banu konferenciája
„A színháznak láthatóvá kell tennie a láthatatlant” – egybehangzóan elfogadott küldetés. De a színház tisztában van a korlátaival, amikor a háború szélsőséges szituációjával szembesül, és már Shakespeare óta tudjuk, hogy feltétlenül be kell tartani a megállapodást: „tíz katonát egy hadseregbe”. Ez az V. Henrik első utasítása! Napjainkban viszont a filmeken vagy a televízióban sokszorozódó képek szembesítik a színházat a határaival. Ez a kényszer egy új jelszót hozott létre: „tegyük láthatatlanná a láthatót”. Ne lássunk semmit, csak érezzük át a háborút különböző eszközök révén, amelyeket a modern rendezés zseniális módon hoz mozgásba. A hang és a szavak, a fény és a zene – Ivo van Hove-tól Marianne Pousseurig, Warlikowskitól a Jiuta-mai-ig vagy Luk Percevalig – annak érdekében működnek közre, hogy létrejöjjön a láthatónak egy konkrét „megfelelője”... Láthatatlan háború dúl a színpadon, és visszhangja áthatóan hallható a nézőtéren. Ma ebben nyilvánul meg a színház hatalma.
George Banu

KÖNYVBEMUTATÓ
George Banu – Válogatott oldalak, háromkötetes antológia, amely a szerző színházról és művészetről írt legjobb szövegeiből válogat. Utazás egy olyan szerző világában, aki egy köztes állapotban, színpad és könyv, élet és művészet között élte le életét. (A könyvet a Nemira kiadó gondozta.) Kritikai hozzászólások: Eugenio Barba, Mircea Morariu, Matei Vişniec, Anca Măniuţiu és Mircea Martin.

George Banu – Az én Jézusaim, avagy együtt élni az egyházi művészettel. Kiadja a Nemira kiadó, Mihaela Marin fényképeivel. Gondolatok és tanúvallomások a szerző Jézusairól, aki a Velük való együttélésből kiindulva a szent és a vallásos közötti lényegi különbségről elmélkedik, miközben felidézi festői szépségüket, és szeretettel szemléli mélabús hangulatukat.

 

Kövess minket

                        

Fesztiválnaptár

November - 2018

Napi videó

Aftermovie 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK