Ismerőssé váló idegenség az Interferenciák Fesztiválon

Teltházas előadásokkal zajlik Kolozsváron az 5. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, melynek központi témája idén az idegenség. Legnagyobb népszerűségnek a fesztiválközönség körében az első héten a moszkvai Puskin Színház és a londoni Cheek by Jowl társulat koprodukciójában létrejött Shakespeare-előadás, a Declan Donnellan által rendezett Szeget szeggel örvendett. A klasszikus történetet a kortárs orosz közegbe helyező előadás a hatalom és az egyén viszonyát boncolgatta.

Egyén és közösség szembenállása volt a témája a Luxemburgi Nemzeti Színház Ionesco-előadásának is. Bár a Rinocéroszok eredetileg nácizmus-ellenes darab, ma a tömeghisztériák, a ráció leple mögé rejtőző gondolati járványok ellen írt műként értelmezhető.

A Stúdióban az Egy őrült naplójában Keresztes Tamás, a budapesti Katona József Színház színésze játszotta el bravúrosan a realitásérzékét folyamatosan vesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot. Az előadás másik fontos „szereplője”, a környezetet és atmoszférát megteremtő loop volt, amelynek segítségével élőben jöhetett létre az előadás zenéje.

Az előadásprogrammal párhuzamosan két workshop is zajlik a fesztiválon: a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége fiatal kritikusoknak szóló szemináriumán, valamint az Európai Színházi Unió által fiatal újságírók számára szervezett workshopon összesen harminc fiatal vesz részt Hong Kong-tól Törökországon át Csehországig a világ számos országából.

A fesztivál csütörtöki és pénteki programja macedón, bolgár és bukaresti előadások mellett két koncert is várja a fesztiválozókat. Az előadásokra jegyek a www.biletmaster.ro oldalon és a jegypénztárban válthatók (10-13 óra közt, valamint egy órával előadások előtt), a koncertekre a belépés ingyenes.

Kövess minket

              

Fesztiválnaptár

November - December 2016

Napi videó

Interferenciák 2016 - tizenegyedik nap
Szervező
Főtámogató
 
Főszponzor
Támogatók
 
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014