VIAŢA SECUNDĂ – comentarii și mărturii despre teatru

George Banu és Mircea Morariu beszélgetése
november 28. 14.00 - TIFF Ház
VIAŢA SECUNDĂ – comentarii și mărturii despre teatru (Második élet – megjegyzések és vallomások a színházról)
George Banu és Mircea Morariu beszélgetése
Teatrul Azi Kiadó – Camil Petrescu Kulturális Alapítvány

A George Banu – ipostaze esențiale (George Banu – alapvető élethelyzetek) munkacímű kötet megjelenése a Galeria Teatrului Românesc (Román színházi arcképcsarnok) sorozatban a Camil Petrescu Kulturális Alapítvány számára újdonságnak számít.
Ennek oka egyszerűen az, hogy a kiadó először szentel önálló kötetet egy – nem is akármilyen – színikritikusnak. Egy valódi, kétségbevonhatatlan iskolateremtőnek, egy mintakritikusnak, akit – nemcsak Romániában – a kortárs világszínház egyik legavatottabb kommentátorának tartanak.

A kötet több szövegsorozatból áll össze.
Az első rész nyitánya egy tekintélyes, mintegy száz oldalas beszélgetés/interjú a főszereplővel, amely szakmai érésének szakaszait próbálja nyomon követni, és közben az elméleti észrevételekről sem feledkezik meg. A folytatásban a szerző esszéjét olvashatjuk, mely összképet ad George Banu kritikusi életművéről, ugyanakkor megpróbálja megragadni a kritikai módszer lényegét és vezérvonalait, a kritikus hozzájárulását a színházi jelenség értékelméleti felméréséhez, abból az összetett perspektívából, amelyben egyesül egyidejűség és diakrónia, kultúra és civilizáció, az újítás és az antropológiai látásmód.
A harmadik szövegösszeállítás részletekbe menően kommentálja a neves kritikus valamennyi könyvét, amely a különféle romániai kiadóknál 1990 óta megjelent. Ugyanide kapcsolódik két legfrissebb munkájának bemutatása is, melyeket Franciaországban adtak ki, és szerzőjük végrendelet értékűnek tekinti őket.
A könyv negyedik része egy átfogó és kommentált életrajzot illetve könyvészetet tartalmaz.
A függelék, melynek címe „File dintr-o memorie salvată” (Lapok egy megmentett emlékezetből) egy 20 szövegből álló válogatást tesz közzé George Banu Franciaországba való kitelepedése előtt írt és a román sajtóban megjelent cikkeiből.
 

Kövess minket

              

Fesztiválnaptár

November - December 2016

Napi videó

Interferenciák 2016 - tizenegyedik nap
Szervező
Főtámogató
 
Főszponzor
Támogatók
 
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014