Az új lakó és Egy őrült naplója – „bukaresti” nap

Tompa Gábor, Visky András, Robert Woodruff és Carmencita Brojboiu beszélgettek délelőtt 10 órától a TIFF házban, a téma a Caravaggio Terminal volt. A kényelmetlen, elviselhetetlen művész, Caravaggio kortársunkként jelenik meg az előadásban, vizuális művészként, aki kamerával, tetoválótűvel „fest”.

A Nagy József koreográfussal zajló beszélgetésen Tompa Gábor és Visky András kérdezőkhöz csatlakozott Marina Constantinescu színházkritikus, az Országos Színházi Fesztivál igazgatója. Constantinescu felvezetőjében érzékeny mélységgel elemezte Nagy József pályafutását, eddigi életművét. Lezárásként szó esett a művész kanizsai szőlőültetvényéről is („dialógus a szőlőn keresztül a heggyel”).

A nagyszínpadra épített stúdióban a bukaresti Nottara Színház Ionesco Az új lakóját játszotta a fesztiváligazgató, Tompa Gábor rendezésében. Egy színdarab az alkalmazkodásról és arról, hogy képtelenek vagyunk lemondani a körülöttünk és bennünk levő emlékekről, miközben folyamatosan haladunk a nagy, az örök költözés felé. És mégis, mi marad nekünk az emlékeinken kívül? A gondolat nehezen elfogadható, és ez a komikum forrása.

A stúdióteremben a szintén bukaresti ArCuB Kulturális Központ produkcióját, az Egy őrült naplóját láthatta a közönség. Páratlan előadás, amelyben a humor és a dráma egymásba fonódik, s mindeközben a párhuzamos világokat szülő őrület úrrá lesz a főszereplő boldogtalanság és frusztrációk között őrlődő elméjén.

Este 11-kor koncert zárta a napot, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeit is soraiban tudó The Best of Me zenekar (Balla Szabolcs, Enyed Károly, Farkas Lóránd, Ferencz Áron, Menyhárt Tibor) gondoskodott a jó hangulatról.

Kövess minket

            

Fesztiválnaptár

2014. November – December

Fesztiválblog

Mint egy disk-image, ami mögött görcsösen szeretnénk meghajtók lenni...

Napi videó

SZERVEZŐ
FŐTÁMOGATÓ
 
FŐSZPONZOR
TÁMOGATÓK
 
SZPONZOROK
 
PARTNEREK
MÉDIAPARTNEREK
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014