Nagy József: FOTOGRAMOK

kiállításmegnyitó
november 30. 16.00 - International Art Gallery Angels

Koreográfusi tevékenysége mellett Nagy József szobrászattal, rajzzal és fényképezéssel is foglalkozik. Ezek a művek is arról vallanak, mennyire szoros a kapcsolat képzőművészeti alkotásai és színpadi kreációi között. Nagy József a próbafolyamatok során került mélyebb kapcsolatba ezzel a számára új vizuális önkifejezési eszközzel, s ez inspirálta a további kísérletezést a fotogrammal. A fotogram valójában nem más, mint fényképezőgép nélkül készült fotó, amely csupán az érzékeny felületre eső fény játékából születik. Nagy József képzőművészeti alkotásaira egyre inkább jellemző, hogy a mozgás elkerülhetetlenül befolyásolja a fény játékát. 

Első fotogramjait 2010-ben, az Avignoni Fesztiválon mutatták be, ezt követően pedig a szerbiai Pancevo Vizuális Művészeti Biennálén, valamint a Bruges-i December Dance Festivalon láthatta a közönség. A művekből jelenleg a Musée des Beaux Arts d'Orléans-ban látható egy jelentősebb válogatás. 

Nagy József így vall erről a sajátos alkotómunkáról: „A fényképészetről gondolkodva úgy húsz éve jutott eszembe,hogy kipróbáljam ezt a technikát, csak valahogy nem voltam megelégedve az eredménnyel, félretettem. Két-három éve egészen másképp nyúltam hozzá, bevittem a mozgást. Talánegy bolhapiacon egy üvegtárggyal való találkozás indította el bennem valamit: elképzeltem, mi lesz akkor, ha bemozdítom. Páréve feszegetem ezt, szépen terebélyesedik az opusz. Valójában rajzolok a papír fölött.Főleg fémmel és üveggel dolgozom, azok törik szépen a fényt. Tavaly egy japán turné alatt egy öngyújtóval kezdtem kísérletezni, mert nem volt elég a fény a hotelszobámban. Egy speciális helyzet kényszerből is taníthat új dolgokra: a láng szép átmeneteket hoz létre, amit a konkrét fény ilyen módon nem tud."

Interjú forrása: Josef Nadj, az európai időszobrász - Szöveges fotogram Nagy József ‘Szkipéről' 

Kövess minket

            

Fesztiválnaptár

2014. November – December

Fesztiválblog

Mint egy disk-image, ami mögött görcsösen szeretnénk meghajtók lenni...

Napi videó

SZERVEZŐ
FŐTÁMOGATÓ
 
FŐSZPONZOR
TÁMOGATÓK
 
SZPONZOROK
 
PARTNEREK
MÉDIAPARTNEREK
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014