Részegh Botond: Înger obișnuit

Vernisaj
22 noiembrie 17.00 - Casa Tranzit

Botond Részegh – Înger obișnuit

Vernisaj

Expoziția poate fi vizitată în perioada 22-27 noiembrie, între orele 12.00 - 17.00.

Mică angelologie maghiară

– Fraze pămîntene despre îngerii lui Botond Részegh –

Îngeri există neîndoios, precum în cer, așa și pe pămînt. Aici se pot vedea cele mai noi dovezi. Însă îngerii lui Botond Részegh nu sunt locuitorii cerului mult prea colorat și mitic, ei sunt mai degrabă forțe uriașe care se încordează sau dimpotrivă se topesc una în alta. Conform Bibliei, îngerii sunt ființe care se aseamănă cu noi, dar spre deosebire de noi, viața lor e eternă, nu pot fi omorîți și sunt supranaturali. Au personalitate, inteligență, au capacitatea vorbirii, au sentimente, voință și conștiință. Este ceva neliniștitor în asta. Poate faptul că ne recunoaștem prea ușor în ei.

În același timp, îngerii sunt ființe spirituale invizibile pentru ochii noștri care pot apare în corp uman și să participe la evenimente pământești. Asta accentuează caracterul nebulos al existenței lor. Biblia relatează despre mai multe cazuri în care îngerii au ieșit din incognito-ul lor, din existența lor ascunsă și s-au arătat oamenilor într-formă sau alta. Ba mai mult putem afla cum se întîmplă de obicei asta: îngerii pot să se arate în toată gloria și forța spirituală a lor. Sau se pot înfățișa ca un simplu om, într-un mod cu totul amăgitor. Și dacă nici chiar asta n-ar fi de ajuns, atunci îngerii pot să se transforme în vînt sau în foc.

Există oameni care văd îngerii cu ochii lor. Îi percep. Simte existența lor, proximitatea lor, prezența lor. Nu cred că asta depinde de faptul dacă cineva umblă cu ochii deschiși sau nu. Îngerii, cel puțin varianta lor cotidiană, îi observăm foarte puțini. Deși naiba știe, despre asta nu deținem date statistice. Îngerii nu pot fi cuprinși în statistici. Dar putem enunța cu toată siguranța că unii îi văd. Și între cei care-i văd există și oameni care îi pot desena pe ființele aceștia supranaturale și spirituale. De parcă ar umbla printre noi.

Poate că ei suntem de fapt noi, numai că fără aripi? Aceste linii nu închid forma omului sau a îngerilor, ci deschid nemărginitul. Aceste torsouri extraordinare, estetica zilelor obișnuite și a corpurilor, aceste linii întortocheate și care se despărțesc din nou fac ca atunci cînd rămîne doar dorința după dorință, jinduirea unui corp după celălalt, dorul de a fi îmbrățișat, dorul de a fi unul pe palma celuilalt și să ne bucurăm de iluzia siguranței, liniile astea fac să gustăm un pic din existența îngerilor. Cînd privim desenele acestea simțim încă o dată că suntem acasă în lumea asta de nedescifrat, dar suntem și străini de ea, închiși în corpul celuilalt. Din cauza apropierii fața noastră se topește în a celuilalt, în timp ce aripile îngerilor cad asupra noastră cu un sunet abia perceptibil, iar aerul se învolburează datorită mișcării lor. De ce ar fi orice înger înfricoșător dacă de fapt noi suntem îngerii. Plutim în spațiul fără obiecte și cîteodată suntem stropiți de cîteva picături de eternitate. În vis poate că ne dorim și noi să păcătuim, apoi ne despărțim de noi înșine. Devenim îngeri și părăsim lumea asta, mergem pe planeta noastră.

Niciodată dorința n-a fost atît de infinită și de șovăitoare.

Benedek Totth

Traducere de Péter Demény
 

Botond Részegh (n. 1977) trăiește și lucrează în Miercurea Ciuc și este reprezentat de Yi Gallery din New York. Din 2011, este directorul artistic al Új Kriterion/New Criterion Gallery (Miercurea Ciuc). A primit o bursă de la HAA (Academia Maghiară de Arte) în 2018. Botond Részegh a debutat în 2001 cu expoziția lucrărilor sale de diplomă la Universitatea de Arte din București. Au urmat numeroase expoziții personale, dintre care amintim: Desene dintr-o axă îndepărtată (Muzeul Național de Artă al României, 2021), Anatomia războiului (Palatul Mogosoaia, 2019), Pierderea sufletului (Muzeul de Artă Timișoara, 2018; Atelier 030202, București, 2017; Muzeul de Artă Arad, 2016), Nightfall (Institutul Cultural Român, Viena, 2015 și Casa Tranzit Cluj Napoca, 2014) VOLTANY, Volta Show (New York, 2014) și Northeastern University (Boston, SUA, 2010). În 2018 a participat, alături de Csaba Pléh, la o conferință în cadrul TEDx Danubia.

 

Urmărește-ne

                    

Calendarul festivalului

November - 2022

Video

Ziua a unsprezecea 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL