Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc

Lansare proiect
23 noiembrie 12.00 - Casa TIFF

Prezentare proiect: Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc

Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca – Universitatea de Arte din Tg. Mureș – Universitatea de Vest din Timișoara – Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași

DMTR-Post 1989: oglinda spectacologică a anilor 90

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc este un proiect al Asociației Române pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS), dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea de Arte din Tg. Mureș, la care s-au adăugat în 2022 și studenți și profesori de la Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Început în 2020, proiectul a generat până acum 150 de intrări de dicționar incluzând materiale inedite scanate din arhive private și publice, fotografii, afișe, cronici, video-uri (acolo unde sunt disponibile) și link-uri, alături de articole special comisionate pentru acest unic dicționar multimedia disponibil gratuit online. 
 

Desfășurat sub titlul DMTR-Post 1989, proiectul adaugă în acest an conținut nou unui site-arhivă creat integral online și folosește potențialul noilor media pentru a trezi interesul noilor generații pentru trecutul recent al scenei românești. O echipă de peste 30 de persoane, studenți la teatrologie (coordonați de profesoarele Miruna Runcan și Raluca Blaga) și critici de teatru profesioniști, au lucrat timp de aproape opt luni pentru realizarea a 50 de noi fișe de dicționar, pentru cele două secțiuni – Artiști și Spectacole.
 

„Dacă la edițiile anterioare cercetarea s-a concentrat pe perioada modernă a teatrului românesc, 1950-1990, în 2022 am documentat și fixat memoria teatrului din perioada 1989-2000. Primii 10 de ani de după schimbarea din 1989 a regimului politic au fost marcați în teatru de maturizarea unei generații de regizori care tocmai debutase înainte de acest moment și de apariția a noi metode de lucru și noi estetici. Marii regizori care încă sunt reperele mișcării teatrale de la noi – Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Mihai Măniuțiu, Gábor Tompa, Alexandru Darie, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija - au creat în această perioadă spectacole ce definesc istoria recentă a teatrului românesc și își merită locul în memoria culturală a scenei românești. Actorii « generației de aur » au ajuns și ei la maturitate artistică în această perioadă, creând marile lor roluri. Împreună ei au creat în această perioadă un capitol extrem de relevant al istoriei teatrale românești”, spune curatoarea proiectului, criticul de teatru Cristina Modreanu.

 

Urmărește-ne

                    

Calendarul festivalului

November - 2022

Video

Ziua a unsprezecea 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL