Charlotte Salomon: VIAȚĂ? SAU TEATRU?

Collectif A (Paris, Franța)
27 noiembrie 18.00 - Sala StudioBilet online
27 noiembrie 22.00 - Sala StudioBilet online

1h20' fără pauză
Spectacol în limba franceză cu subtitrare în limbile maghiară, română și engleză.

Concept și regie de Astrid Bas
după opera lui Charlotte Salomon
               
Actriță: Astrid Bas           
Dansatoare: Anna Chirescu               
Muzician: Ami Flammer            
Muzivian: Paul Serri

Concept și regie: Astrid Bas                      
Lumini: Georges Lavaudant  
Producție și difuzare/distribuție: Florence Du Boys       
Sunet: Jean-Louis Imbert    
Muzică: Ben Juodvalkis         


Cu sprijinul CENTQUATRE-PARIS, al Ménagerie de verre, al Institutului Francez din Paris, al Centre National de la Danse de Pantin, al NYLA (New York), al ODC Theater (San Francisco), al Serviciului Cultural Francez din New York, al Alonzo King Lines Ballet Center (San Francisco).
 

Lumea se dezintegra din ce în ce mai mult la acea vreme... La șase luni după ce am terminat aceste pagini, îți mulțumesc, iubitul meu, căci te iubesc așa cum nimeni nu a mai iubit vreodată pe cineva.

Charlotte Salomon


Charlotte Salomon (1917-1943) a fost o pictoriță germană de origine evreiască. Spectrul picturilor sale este unul extrem de bogat, combinând diferite influențe de la Henri Matisse la Marc Chagall. Charlotte Salomon a fost admisă la Academia de Arte din Berlin în 1936. A fugit din Germania în 1939 și s-a refugiat în sudul Franței, la Villefranche-sur-Mer. Acolo, ea a creat capodopera sa Viața? Sau teatru? între 1940 și 1943, pe care a considerat-o ca fiind "opera vieții ei". A murit în deportare la 10 octombrie 1943, la vârsta de 26 de ani. Prin arta sa, a căutat să depașească nenorocirile propriei vieți, respectiv, să scăpe de ororile războiului, de a crea "ceva cu totul nebunesc și individual".

Viață? Sau teatru? este cea mai importantă operă a lui Charlotte Salomon. O lucrare completă. Un roman grafic amețitor, cu peste 1.325 de guașe și acuarele, însoțite de referințe muzicale, prin care autoarea își prezintă viața.
 

După o rezidență artistică la Villa Médici hors les murs, am început un ciclu de creație bazat pe capodopera lui Charlotte Salomon, Viață? Sau teatru?. Prima lucrare din acest ciclu este un spectacol de teatru-dans, Life or Theater (2014), realizat împreună cu coregraful Alonzo King și muzicianul Kantor Richard Kaplan, prezentat de ODC Theatre din San Francisco. Aceasta a fost urmată de Let My People Go (2017), în colaborare cu Ghiora Aharoni, în cadrul New York Lives Art. Cea de-a treia piesă din acest ciclu este Hug the Night (2018), pusă în scenă la Teatrul Laba din New York. Cele trei producții reprezintă o serie de improvizații de mișcare interpretate de actrițe și mai mulți dansatori, inspirate de picturile și textele lui Charlotte Salomon. În final, am creat cea de-a patra și ultima parte a ciclului (Vie? Ou Théâtre?, 2020), un spectacol de poeme și sunete cu muzicienii Ami Flammer și Paul Serri și dansatoarea Anna Chirescu, textul citit fiind o scrisoare nepublicată a artistei către iubitul ei.

Ultima lucrare din această serie, Viață? Sau teatru? folosește fragmente din tripticul anterior drept un tribut adus vieții și operei artistei. Într-o versiune mai muzicală, propun o regie bazată pe spațiu și mișcare, articulată prin dans, muzică și text, atât de prezentă în lucrarea Viață? sau teatru? Pe scenă, textul este coloana vertebrală în jurul căreia gravitează elementele video, muzica și mișcarea. Alături de actriță, dansatoarea Anna Chirescu, și muzicienii Ami Flammer și Paul Serri, emană o prezență fantasmatică. O relație sensibilă între text și dans evocă un dialog al semnificațiilor, în care „uniunea artelor este necesară pentru vindecarea unei vieți deteriorate”, demersul fondator al operei lui Charlotte Salomon.

Astrid Bas

 

Urmărește-ne

                    

Calendarul festivalului

November - 2022

Video

Ziua a unsprezecea 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL