Változatos programok a 8. Interferenciák első hétvégéjén!

 A 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hivatalos megnyitójára csütörtökön, november 17-én este 6 órától a színház emeleti előcsarnokában kerül sor. Ezt követően két kiállításmegnyitón is részt vehet a fesztivál közönsége ugyancsak a színház emeleti előcsarnokában. Először az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik meg Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező életműkiállítása, amelyről Georges Banu így fogalmazott: „…Antal Csaba a színház erejében hívő művészek családjához tartozik, azok közé, akik hisznek a színház világteremtő képességében. Ez a kiállítás pedig minden kétséget kizáróan ezt erősíti meg.”

Majd ezt követően, szintén a színház emeleti előcsarnokában Joris Mathieu és Nicolas Boudier Les Loges / Fülkék immerzív installációjának a megnyitójára is sor kerül, amely az Haut et Court közreműködésével valósult meg. Producer: Théâtre Nouvelle Génération – Centre dramatique national de Lyon. Bemutatja: a Romániai Francia Intézet – Kolozsvár.
 

Az installáció egy optikai színházi berendezést használ, amely kísértetiesen valóssá varázsolja a színészeket. Az előadók virtuálisan jelennek meg 3D-ben, a közönséggel szemben, egy olyan térben, amely látszólag valós mélységgel rendelkezik. A célunk minden egyes nézőt összehozni egy színésszel vagy színésznővel és egy kortárs szerzőtől származó színdarabbal.” – olvasható az installáció leírásában.
 

Az Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba című kiállítás, valamint a Les Loges / Fülkék installáció megtekinthető a fesztivál teljes időtartama alatt.
 

A fesztivál idei, Félelem / Remény kiadásában szereplő hazai és nemzetközi előadások sorát Tompa Gábor Hamlet című előadása nyitja, a kolozsvári társulat előadásában, Vecsei H. Miklós főszereplésével. Az előadás csütörtökön, november 17-én este 7 órától látható a színház nagytermében.
 

„Tompa Gábor Hamletje látványos, és ez elsősorban a rendezői megoldások látványosságában rejlik. A látható elemek mögött érezni az alkotás örömét, a végtelen játékot, amelyet egy örökifjú, mindig nyitott és meglepő alkotó megenged magának. Egy olyan játékot, amely nem ritkán súlyos diskurzusokkal indít… A rendezés az előadás minden részében tetten érhető, néhol, megvalljuk, túlontúl is, viszont mennyire szerethetőek ezek a kis túlkapások!” – írja az előadásról Călin Ciobotari.
 

A Hamlet című előadás alkotóival másnap, november 18-án délelőtt 10 órától beszélgetésre is sor kerül a TIFF Házban.
 

A fesztivál második napján, pénteken, november 18-án este 6 órától Robert Icke kortárs angol szerző Oidipusz adaptációja lesz látható Andrei Șerban rendezésében, amelyet a 2021/2022-es évadban állított színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színházban.
 

„Bizonyos szempontból folyton visszafele haladunk Oidipusszal, hogy megtudjuk az igazságot, hogy megtudjuk, ki ő. Eleinte arrogánsan azt hiszi, hogy ő mindent tud, és hogy ő szolgáltat majd megoldást a népnek a múlttal és a jövővel kapcsolatban, és a végén aztán rájön, hogy semmit sem tud. Minden csak illúzió és hazugság volt, és ez valahogy mindannyiunkban felveti a kérdést, hogy kik is vagyunk, mi az identitásunk, mire születtünk, merre is tartunk. Ezek olyan kérdések, amiket, ahogy Oidipusz is, mindannyian feltehetünk magunknak... ” – jegyzi meg Andrei Șerban, az előadás rendezője.
 

Pénteken, november 18-án este 9 órától és szombaton, november 19-én este 7 órától lesz látható a Luxemburgi Nemzeti Színház A székek című produkciója, Tompa Gábor rendezésében, a színház stúdiótermében. Az előadás két főszereplője Patrick Le Mauff színész-rendező, valamint Oana Pellea román színésznő.
 

„Egy franciául előadott szöveg, amely ezernyi dimenzióra, visszhangra, kiemelésre és hangsúlyra robban szét a két színész óriási tehetsége nyomán, a kivételes formában lévő Oana Pellea pedig tökéletesen uralja ezt az annyira hozzá illő nyelvet. Mesterkurzus ez színjátszásból, rendezésből és díszlettervezésből, amelynek során mindenki eljut a Ionesco szövegének dekódolásában és újrakódolásában betöltött feladatának magasabb szintű értéséhez.” – írja az előadásról Dan Boicea.
 

Az Oidipusz és A székek előadás alkotóival másnap, november 19-én délelőtt 10 órától kerül sor közönségtalálkozóra a Tiff Házban.
 

Szombaton, november 19-én déli 12 órakor a Camil Petrescu Kulturális Egyesület és a Teatrul Azi folyóirat közreműködésével két könyvbemutatóra kerül sor a TIFF Házban. A Florica Ichim és Alexandru Buican gondozásában frissen megjelent Camil Petrescu – Interviuri [Interjúk] kötetet, valamint a Ioana Anghel szerkesztésében publikált Federico García Lorca: Teatru [Színház] című antológiát Oana Borș és Irina Zlotea mutatják be.
 

Ugyancsak szombaton, november 19-én este 9 órától a párizsi Atelier 3+1 társulat koprodukcióban készült előadását, az Ommát tekinthetik meg a nézők a színház nagytermében, melyet Josef Nadj, világhírű koreográfus jegyez.
 

Josef Nadj olyan utazásra vitte magával a művészeit, amely – miközben a tánc eredetéhez vezet vissza – talán a világmindenségünk egyensúlyát is feltárhatja. Ahogy az élet körforgását visszhangozza, ez az új táncdarab valami nagyon lényegesre mutat rá: arra a képességünkre, hogy azt nézzük, ami a szemünk előtt van azért, hogy jobban láthassuk a közös sorsként mélyen bennünk rejlőt. – mondják az előadás alkotói.
 

A közönségtalálkozóra az Omma című előadás alkotóival másnap, november 20-án délelőtt 10 órától kerül sor a Tiff Házban.
 

A fesztivál társszervezője a Corvineum Alapítvány, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya és a Bethlen Gábor Alap, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Energobit, a Communitas Alapítvány, valamint a Kolozs Megyei Tanács támogatásával valósul meg. Főbb partnerek: TIFF Ház, Tranzit Ház, Kolozsvári Román Opera, UNITER. Szállítási partner: RMB Inter Auto.
 

A fesztivál programjában szereplő előadásokra jegyek vásárolhatóak online a www.biletmaster.ro oldalon, valamint a színház jegypénztárában.
 

A színház jegypénztára november 17-27. között rendhagyó módon 10.00 és 22.00 óra között tart nyitva.
A színház fenntartja a műsorváltoztatás jogát!

Kövess minket

                             

Fesztiválnaptár

November - 2022

Napi videó

Tizenegyedik nap 

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZO

FŐTÁMOGATÓ

 

TÁMOGATÓK