ESCAPIST.FBX

Mendel Collective (Cluj-Napoca, România)
25 noiembrie 14.00 - OFF ‒ Facebook
26 noiembrie 14.00 - OFF ‒ Facebook
27 noiembrie 14.00 - OFF ‒ Facebook

O călătorie teatrală prin intermediul unei instalații multimedia performative     

Durata: 1h 30'
În 25 nov. în limba engleză.
În 26 nov. în limba maghiară.
În 27 nov. în limba română.

Vizionare gratuită până pe 30 nov.
Recomandat persoanelor peste 14 ani!

Crina Andriuca
Catalina Nichitin
Lorena Copil
Raluca Marina Gheorghiu
Júlia Laczó
Eszter Román

Traducerea poemului în lb. maghiară și voiceover în maghiară : Eszter Tompa
Voiceover în română și engleză: Lorena Copil

Creat de: CĂTĂLIN BOCÎRNEA
Scenograf: Florin Terec
Sound design: Men-D
Video design: Puiac Virgil

Producător: Thomas Mendel

  


Cu sprijinul: Madd Electronics , 4DPixel, Insomnia Cafe, Teatrul Maghiar de Stat Cluj

ESCAPIST.fbx a avut debutul neoficial pe 1 iulie 2020, la Bruxelles (Belgia), în timpul stării de urgenţă Covid-19 și a oferit publicului posibilitatea de a asista și de a explora un nou univers, în era de astăzi a participării.
Instalaţia interactivă multimedia VR ESCAPIST.fbx creată de Cătălin Bocîrnea, îi reunește pe cei din Generaţia X, milenialii şi cei din generaţia Boomers prin intermediul unei călătorii dinamice VR desfăşurate în 3 etape, care se repliază în sine asemeni unei turnuri shakespeariene.
Spectacolul dă naştere unei întregi palete de emoții și gânduri, transformând observatorul într-un co-autor, amestecând realitatea cu VR-ul care se desfășoară în timp real și conectează într-un mod semnificativ persoanele reale cu memorabilele avatare animate 3D.
Înainte de a păşi în această lume, gândiți-vă la următorul lucru: cât de ușor este în zilele noastre pentru un adult oarecare să petreacă timp liber cu un adolescent care îi este complet străin, iar împreună să exploreze teme personale, respectiv, să dezbată liber?
Când i se poate permite unui străin să participe la o astfel de întâlnire, având puterea de a influenţa acel tânăr vehicul al angoasei și al incipienței? Rareori spre niciodată, din moment ce acele granițe frizează tabuul.
Dar în contextul de faţă, acest lucru este permis.
ESCAPIST.fbx teleportează spectatorul dintr-o realitate a Covid-ului plină de granițe şi limitări într-o geografie virtuală oglindită, devenind brusc fermecat de autenticitatea unui avatar pentru ca mai apoi să se avânte într-o gaură neagră surprinzătoare. VR face posibilă din nou conexiunea personală individuală de care ducem lipsă indiferent de generaţia din care facem parte; sfaturile și experiența personală se transformă în fapte, în timp ce acţiunea antrenantă şi înduioşătoare este încorporată în hipertextul viu al problemelor curente (anti-rasism, activism, responsabilitate, maturizare, calitatea de a fi părinte).
Spectacolul conduce o persoană, pe rând, prin trei instalații multimedia, în trei spații distincte, având grade crescânde de intimitate; începe de la o poziție contemplativă, cea a unui martor, continuă printr-o aventură participativă VR și culminează cu un proces intens de introspecție, în calitate de meta-spectator: întrebările pe care le ridică sunt tactice, dar și existențiale: până unde pot duce influența directă, etica, apropierea, inocența și ideea consecinţelor grave
Călătoria este simplă, hipnotică, fermecătoare, însă pe parcurs devine complexă din punct de vedere moral, respectiv, potențial mortală cu lovitura de graţie de la final, antrenând simultan mai multe planuri emoționale și cognitive.


   Spectacol plăcut de Radio Guerrilla!

Calendarul festivalului

November - 2020

Urmărește-ne

                        

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

ORGANIZATOR

EVENIMENT FINANȚAT DE



        

  

                                  

CU SPRIJINUL