BERTOLT BRECHT − PAUL DESSAU: MUTTER COURAGE ȘI COPIII EI

Coproducție: Teatrul Maghiar de Stat Cluj (Cluj-Napoca, România), Staatschauspiel Dresden (Dresda, Germania)
27 noiembrie 12.00 - Horizons

Durata: 2h 20'
Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limbile română și engleză.
Vizionare gratuită până pe 27 nov., ora 20.00
Recomandat persoanelor peste 12 ani!

Traducerea în limba maghiară: Ágnes Nemes Nagy


Mutter Courage: Júlia Laczó
Kattrin, fiica ei mută: Zsuzsa Tőtszegi 
Eilif, fiul ei cel mare: András Buzási 
Schweizerkas, fiul ei cel mic: Csaba Marosán
Bucătarul: Ferenc Sinkó
Predicatorul: Szabolcs Balla
Yvette Pottier: Emőke Kató
Plutonierul, Copistul, Ţăranul: Alpár Fogarasi 
Generalul, Recrutorul, Soldatul, Ţăranul: Róbert Laczkó Vass
Colonelul: János Platz 
Țăranca: Tímea Jerovszky
Mama: Csilla Varga 
Fiica: Kinga Ötvös 
Rapunzel: Gizella Kicsid 
Alături de: Réka Csutak, Antonella Ábrahám, János Platz, Szilárd Péter Szőcs, Gellért Szalantai, Norbert Szallos, Előd Bálint, Máté Erdei, Tímea Gyenge, Gellért Nagy, Kristóf Nagy Kopeczky, Szabolcs Orbán, Kata Pánczél, Melinda Sepsi, Noémi Szántusz, Zsuzsa Tatár, Péter Varga, Áron Wagner

Regia: ARMIN PETRAS
Scenografia: Olaf Altmann
Costumele: Cinzia Fossati
Dramaturgia: Katrin Schmitz
Coreografia: Denis Kooné Kuhnert
Aranjament muzical: Thomas Kürstner, Sebastian Vogel
Light design: Norman Plathe-Narr
Conducerea muzicală: Katalin Incze G.
Asistență muzicală: Anik Urich
Asistent de regie: Camilla Cecile Körner, Louisa Rogowsky
Asistent costume: Gyopár Bocskai 
Regia tehnică: Réka Zongor

Spectacolul a fost realizat cu permisiunea Suhrkamp Verlag AG, prin intermediul Hofra Kft.


Întreaga Europă este devastată; continentul este dominat de haosul Războiului de treizeci de ani. În mijlocul acestei lumi în derivă se află Mutter Courage, o vivandieră indestructibilă, cu căruţa ei cu coviltir, în timp ce merge de la o tabără militară la cealaltă. În ciuda tuturor greutăților, nu ar dori să-i strice cineva afacerea şi războiul. Venirea păcii i-ar pune în pericol afacerea în plină expansiune, ori ea are trei copii de crescut. La început, cinstitul său fiu, Schweizerkas, este cel care trebuie să se prezinte în fața tribunalului militar, întrucât Mutter Courage a negociat prea mult mituirea celor care l-ar putea elibera. Fiul Eilif este cel isteţ, iar Kattrin este fiica mută, care va fi împușcată în timp ce îşi duce la îndeplinire ultimul act eroic. Mutter Courage continuă să însoţească armata și războiul; oricând se poate ivi o nouă oportunitate pentru o afacere.
Bertolt Brecht a scris Mutter Courage şi copiii ei cu puțin timp înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce se afla în exil, în Suedia. El nu doar că a zugrăvit imagini puternice din istoria Războiului de treizeci de ani pentru a înfățișa distrugerea iminentă a Europei, ci a subliniat şi faptul că războaiele sunt în primul rând „purtate de frica lui Dumnezeu, în virtutea a tot ceea ce este bun și frumos" - cu toate acestea, victoria este contorizată la casele de marcat, şi nu pe câmpul de luptă.

Mutter Courage și copiii ei vorbește despre viața unei femei singure, care trece prin Războiul de treizeci de ani din secolul al XVII-lea, ca vivandieră, împreună cu copiii ei. Războiul este cel care îi asigură traiul, dar îi și ia pe toți cei trei copii ai săi. În ciuda pierderilor suferite, Mutter Courage nu se schimbă, nu învață nimic, nu regretă nimic. Este întotdeauna gata să meargă mai departe. Piesa lui Brecht și Dessau este o baladă tragicomică despre lipsa de sens, dar și despre bucuriile vieții, care pot să apară chiar și în cele mai dificile momente. Trebuie să continui să cânţi, să dansezi și să iubești chiar și atunci când totul în jurul tău se prăbușește. În același timp, impulsul continuu de a merge mai departe înseamnă şi asumarea faptului că oamenii nu se schimbă și totul rămâne așa cum a fost."

Armin Petras

Armin Petras (Meschede, Saverland, 1964) s-a mutat în RDG împreună cu părinții săi în 1969. Între 1985 și 1987, a studiat regia la Academia de Arte Dramatice Ernst Busch din Berlin. În 1988 a emigrat în Republica Federală Germania. După schimbarea regimului, a lucrat, printre altele, la Kleist-Theater Frankfurt/Oder, la Teatrul Chemnitz, la Freien Kammerspielen Magdeburg, la Schauspiel Leipzig, la Nationaltheater Mannheim, la Volkstheater Rostock, la Volksbühne la Rosa-Luxemburg-Platz Berlin, la Schauspiel Hannover, Münchner Kammerspielen și la Thalia Theater Hamburg. Petras a fost directorul Teatrului „Maxim Gorki" din Berlin, în perioada 2006-2013, iar între 2013 și 2018, a ocupat aceeași funcție la Stuttgart Theater. În 2005, statul federal Sachsen i-a acordat Premiul Lessing. Folosind pseudonimul Fritz Kater, a scris piese de teatru, pe care ulterior le-a şi regizat; a participat la numeroase festivaluri de teatru din Berlin și a primit Premiul Mühlheim pentru teatru, Premiul Friedrich Luft și Premiul Else Lasker Schüler. Armin Petras este, de asemenea, unul dintre cei mai căutați autori contemporani în domeniul editării filmelor și a romanelor. Din 2013, este membru al Academiei Germane al Artelor Spectacolului.La Staatsschauspiel Dresden, el a regizat, printre alte piese, Vizita bătrânei doamne de Friedrich Dürrenmatt, o adaptare a piesei Cutremurul din Chile de Heinrich von Kleist, precum și adaptările scenice ale Viața lui Galileo de Bertolt Brecht și Rugul de György Dragomán. Alături de dramaturgul Jens Groß, a fost coautorul producției scenice care poartă titlul Turnul, pentru Staatsschauspiel Dresden. În stagiunea 2019-2020, a montat, tot la Dresda Mutter Courage şi copiii ei
 

   Spectacol plăcut de Radio Guerrilla! 


Calendarul festivalului

November - 2020

Urmărește-ne

                        

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

ORGANIZATOR

EVENIMENT FINANȚAT DE



        

  

                                  

CU SPRIJINUL