A. P. Cehov: Piesă fără titlu / Platonov (1997)

Maly Drama Theatre – Theatre of Europe (Sankt Petersburg, Rusia)
25 noiembrie 17.00 - UTE 30 online

Durata: 3h
Spectacol în limba rusă cu subtitrare în limbile română și engleză.
Vizionare gratuită: 24 de ore.
Recomandat persoanelor peste 18 ani!


Anna Voiniţeva: Tatyana Shestakova
Serghei Voiniţev, fiul ei vitreg: Oleg Dmitriev
Sofia, soția sa: Irina Tychinina
Mihail Platonov: Serghei Kuryshev
Saşa, soția sa: Maria Nikiforova
Maria Grekova: Elena Kalinina
Porfiri Glagoliev: Igor Ivanov
Kirill Glagoliev, fiul său: Oleg Gayanov
Abraham Vengherovici: Serghei Kozyrev
Timofei Bugrov: Alexander Zavyalov
Osip: Igor Cernievici
Modest: Alexey Devotchenko
Servitorii lui Voiniţev: Vladimir Seleznev, Vladimir Zakhariev, Oleg Ryazantsev, Danil Lavrenov, Vitaliy Pichik, Viktor Vassiliev, Konstantin Belodubrovsky, Viktor Gorodkov

Adaptare scenică şi regie: LEV DODIN
Scenografia: Alexey Porai-Koshits

Filmat pentru televiziune de către postul naţional de televiziune Culture, în 2009

Piesa fără titlu reflectă viața. Viața este, de asemenea, o piesă fără titlu, ca să zic aşa. Mai ales viața noastră de astăzi. Într-o zi va fi definită și etichetată, dar pentru moment este «fără titlu». Viaţă. Până la moarte, ceea ce, așa cum a scris Cehov, este un eveniment care nu determină nimic și nu schimbă nimic. Nici măcar moartea eroului nu poate schimba nimic. Mai ales că, după cum se dovedește, nu există niciun erou. Nu există putere, ci doar «slăbiciune, slăbiciune și mai multă slăbiciune». «A fi Platonov doare» e valabil pentru noi toți, cu excepția celor care nu simt durere. Cel puţin pentru moment. Asta înseamnă că acesta este timpul lor. Dar povestea nu este despre acei oameni, deși ei fac istorie astăzi, acei oameni care plătesc mite și învrăjbesc oamenii unul împotriva altuia, șantajează și cumpără totul. Ei acționează. Ei sunt actorii. Așa văd ei situaţia, deocamdată, cel puţin. Dar povestea noastră, repet, nu este despre ei, ci despre alții care suferă și mai mult de pe urma calităţii de „a fi Platonov", adică din dorință, speranță, ultima căutare inutilă a idealului umoristic, ieftin și defăimat. «Platonov. Viaţa mea.» Piesa este neterminată. Cehov fie scria un roman în dialog, fie nota observaţii privind epoca în care trăia, și pur și simplu nu se putea opri. Pentru că impresiile au continuat la nesfârşit și nu au putut fi niciodată sistematizate. Există şi o altă o piesă de teatru sub formă de ciornă, şi ne-am împrumutat din aceasta. De asemenea, ascultăm și jucăm piesa noastră fără nume drept o muzică modernă despre viața care are loc în fața ochilor noștri, viața în urmă căreia suferim cu toții. Această boală nu are nume. Nu avem nicio modalitate de a spune ce va deveni ea, sau cum se va termina. Nu putem spune cu certitudine decât că ne dorim cu adevărat să trăim.”

Lev Dodin, 1997, St-Petersburg


Lev Dodin

Născut în 1944 la Novokuzneck (Siberia), Lev Dodin, care a studiat în diferite momente ale vieţii cu foștii elevi ai lui Konstantin Stanislavskiy și Vsevolod Mayerhold, a absolvit Institutul de Teatru din Leningrad în 1969. A lucrat ca regizor invitat în numeroase teatre și a revenit rapid un reprezentat de seamă al generației sale. Din 1975, a lucrat la Leningrad Maly Drama Theatre (cunoscut sub numele de Maly Drama Theatre  Teatru European astăzi). A devenit directorul artistic al instituției în anul 1983. A regizat producții care aveau să devină celebre în întreaga lume: Frați și surori, Gaudeamus, Claustrofobie, Chevengur, Unchiul Vanya, Demonii, Platonov, Regele Lear, Viață și destin, etc.  și a primit numeroase premii profesionale: Masca de aur, Premiul Lawrence Olivier, Premiul Europa pentru Teatru, Premiul de Stat Rus, și multe altele.

Festivaluri, turnee

Spectacolul a avut premiera la 4 iulie 1997, în Weimar, Germania. A câştigat Premiul Teatrului Național Rusesc Masca de aur drept Cea mai bună producție (1998). A fost prezentat în cadrul unor turnee în următoarele locaţii: Piccolo Teatro di Milano (Italia), Barbican (Regatul Unit), Teatrul Katona (Ungaria), Bobigny MC 93 (Franța), Palermo (Italia).
 

Calendarul festivalului

November - 2020

Urmărește-ne

                        

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

ORGANIZATOR

EVENIMENT FINANȚAT DE



        

  

                                  

CU SPRIJINUL