William Shakespeare: Julius Caesar

Kolozsvári Állami Magyar Színház (Kolozsvár, Románia)
november 22. 12.00 - Horizons

Időtartam: 1h 50’
Magyar nyelvű előadás román és angol felirattal.
Az előadás november 22-én, 20 óráig érhető el.
12 éven felülieknek ajánlott!

Jánosházy György fordítását átdolgozta Visky András

Julius Caesar: Bogdán Zsolt 
Marcus Antonius: Bács Miklós 
Marcus Brutus: Viola Gábor 
Cassius: Balla Szabolcs 
Calpurnia, Caesar Neje: Kató Emőke 
Portia, Brutus Neje: Györgyjakab Enikő 
Jós: Albert Csilla 
Szolga / Octavius: Bodolai Balázs 
Decius / Messala: Dimény Áron 
Casca: Váta Lóránd 
Lucius: Kántor Melinda 
Trebonius: Farkas Loránd 
Metellus: Fogarasi Alpár 
Ligarius / Cicero  Költő: Keresztes Sándor 
Publius / Cinna, Költő: Laczkó Vass Róbert 
Cinna: Szűcs Ervin 
Lepidus: Platz János 

Rendező: SILVIU PURCĂRETE
Dramaturg: Visky András
Díszlet- és jelmeztervező: Dragoș Buhagiar
Zeneszerző: Vasile Șirli
Rendezőasszisztens: Albu István
A dramaturg munkatársa: Biró Réka
Video: Cristian Pascariu
Korrepetitor: Horváth Zoltán
Ügyelő: Böjthe Pál, Györffy Zsolt


„Shakespeare talán legkeményebb politikai drámája a Julius Caesar, amely nem csak hibátlan éleslátásával, hanem meglepő időszerűségével nyűgöz le. Brutus és köztársaság-párti szenátor társai a közjó nevében szerveznek összeesküvést Caesar ellen, ám a zsarnokságra törő hadvezér meggyilkolásával nem a rend áll helyre, hanem elszabadul a pokol: polgárháború robban ki, iszonyatos romlás dúlja fel Rómát. Vajon ugyanezen az úton járunk mi magunk is az arab tavasztól a világkáoszig?”

Visky András


(...) az események előtt sok csodás jelet és jelenséget láttak az égen feltűnő fényeket, éjszakánként felhangzó éles csattanásokat, a forumon leszálló magányos madarakat láttak.
Sztrabón, a bölcselő beszéli több ember mintha belülről izzó lánggal égett volna; egy katona szolgájának a fél keze hirtelen kigyulladt, és mikor a láng kialudt, a szolga sértetlen maradt. Egy alkalommal, mikor Caesar áldozatot mutatott be, az áldozati állat szívét nem találták. Egy jós figyelmeztette Caesart, vigyázzon, mert nagy veszély fenyegeti azon a márciusi napon, amelyet a rómaiak a hónap idusának neveznek. Ezen a napon Caesar, útban a senatus ülésterme felé, találkozott a jóssal, és tréfálkozva így köszöntötte: „Íme, elérkezett március idusa!” Mire az halkan csak ennyit mondott: „Elérkezett, de még nem múlt el.”

Plutarkhosz: Párhuzamos életek (részlet)


Silviu Purcărete 
1950-ben született Bukarestben, és ugyanitt szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Dolgozott Piatra Neamţ-on, Konstancán, Bukarestben, 1988 óta pedig a craiovai Nemzeti Színházban. 2007-ben a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színházban színre vitte Goethe Faustját, amellyel 2009-ben nagy sikert aratott az Edinburgh-i Fesztiválon. 
Anglia, Ausztria, Franciaország, Norvégia, Portugália, Magyarország különböző színházaiban rendezett, valamint Bonn, Cardiff, Bécs és Essen operházaiban. 1996-ban vezetője lett Limoges-i Színházi Központnak, ahol számos előadást rendezett, és színházi akadémiát alapított fiatal színészek számára. Megkapta a Románia Csillaga érdemrendet, Franciaországban pedig a Művészeti és Irodalmi Rend Lovagi fokozatával tüntették ki. Munkásságát számos díjjal ismerték el: a Kritikusok díja és a Hamanda Alapítvány különdíja (Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál, 1991), a Legjobb Külföldi Előadás díja (Montréal, 1993), a Peter Brook Golden Globe Díj a legjobb színházi rendezésért (1995), a Kritikusok díja (Dublini Színházi Fesztivál, 1996), a Zsűri különdíja (Gdanski Shakespeare Fesztivál, 2006), az UNITER legjobb rendezés díja (1993, 2005), valamint az az UNITER Különdíja (1997, majd 2010-ben közösen a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház társulatával, amellyel a Faustot létrehozta).

 
Turnék:

Országos Színházi Fesztivál (FNT), Bukarest (2016)
Almagrói Klasszikus Színházi Fesztivál, Spanyolország (2017)
Szöuli Nemzetközi Színházi Fesztivál, Dél-Korea (2017)

 

Fesztiválnaptár

November - 2020

Kövess minket

                        

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZŐ

FŐTÁMOGATÓ



        

  

                                  

TÁMOGATÓK