Madách Imre: AZ EMBER TRAGÉDIÁJA

Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház (Temesvár, Románia)
november 19. 20.00 - Horizons

Időtartam: 2h
Magyar nyelvű előadás román és angol felirattal.
Az előadás november 20-án, 12 óráig érhető el.
12 éven felülieknek ajánlott!
 
Aszalos Géza
Balázs Attila
Bandi András Zsolt
Borbély B. Emília
Csábi Anna
Csata Zsolt
Éder Enikő
Hegyi Kincső
Kiss Attila
Kocsárdi Levente
Lanstyák Ildikó
Lőrincz Rita
Lukács-György Szilárd
Magyari Etelka
Mátyás Zsolt Imre
Mihály Csongor
Molnos András Csaba
Szász Enikő
Tokai Andrea
Tóth Eszter Nikolett
Vadász Bernadett
Vass Richárd
Tar Mónika

Rendező: SILVIU PURCĂRETE
Díszlet- és jelmeztervező: Dragoș Buhagiar
Zene: Vasile Şirli
Dramaturg: Visky András
Színpadi szövegváltozat: Silviu Purcărete és Visky András
Rendezőasszisztens: Ilir Dragovoja
Zeneszerzőasszisztens: Éder Enikő
Hangmérnök: Bayer Sebastian
Ügyelő: Kertész Éva
Világosító: Gidó Zoltán
Súgó: Czumbil Marika
 

„Silviu Purcărete színházában a Gyermek mindig jelen van, ha nem is jön be a színpadra: halljuk az énekhangját, a jelenetek mélyén az ő tiszta arca ragyog, az ő törékenysége és örök veszélyeztetettsége ad értelmet önmagunk megismerésének. Kivételes színházi laboratórium ez, amelyben a precizitás igénye nem az ítélkezés alkotói felsőbbrendűségéből fakad, hanem bizony szeretetből, együttérzésből és az egymással való közelség és közösség öröméből. Purcărete összetéveszthetetlen humora, legendás kedvessége és szerénysége Az ember tragédiáját is váratlan közelségbe hozza: a nehéznek tűnő, 19. századi nagy madáchi költészet élővé és befogadhatóvá válik, elvont filozófiája-teológiája meg bizony átélhetővé. Odahajol a nagy klasszikushoz, elmélyült dialógust folytat vele, és meghívja őt, legyen a vendégünk ebben az ellentmondásokkal, félelmekkel és szorongásokkal, sőt már nem is leplezett kétségbeesésekkel terhes korunkba.”

Visky András


Silviu Purcărete
1950-ben született Bukarestben, és ugyanitt szerzett diplomát a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Dolgozott Piatra Neamţ-on, Konstancán, Bukarestben, 1988 óta pedig a craiovai Nemzeti Színházban. 2007-ben a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színházban színre vitte Goethe Faustját, amellyel 2009-ben nagy sikert aratott az Edinburgh-i Fesztiválon.
Anglia, Ausztria, Franciaország, Norvégia, Portugália, Magyarország különböző színházaiban rendezett, valamint Bonn, Cardiff, Bécs és Essen operházaiban. 1996-ban vezetője lett Limoges-i Színházi Központnak, ahol számos előadást rendezett, és színházi akadémiát alapított fiatal színészek számára. Megkapta a Románia Csillaga érdemrendet, Franciaországban pedig a Művészeti és Irodalmi Rend Lovagi fokozatával tüntették ki. Munkásságát számos díjjal ismerték el: a Kritikusok díja és a Hamanda Alapítvány különdíja (Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál, 1991), a Legjobb Külföldi Előadás díja (Montréal, 1993), a Peter Brook Golden Globe Díj a legjobb színházi rendezésért (1995), a Kritikusok díja (Dublini Színházi Fesztivál, 1996), a Zsűri különdíja (Gdanski Shakespeare Fesztivál, 2006), az UNITER legjobb rendezés díja (1993, 2005), valamint az az UNITER Különdíja (1997, majd 2010-ben közösen a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház társulatával, amellyel a Faustot létrehozta).
 

Fesztiválnaptár

November - 2020

Kövess minket

                        

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZŐ

FŐTÁMOGATÓ



        

  

                                  

TÁMOGATÓK