(IN)KORREKT

Reactor de creație și experiment (Kolozsvár, Románia)
november 25. 19.00 - OFF ‒ Facebook
Időtartam: 2h 
Román nyelvű előadás angol felirattal. 
Az előadás 24 órán keresztül érhető el.
14 éven felülieknek ajánlott!

Alexandra Caras
Cătălin Filip
Oana Mardare
Alina Mișoc
Emőke Pál
Paul Sebastian Popa
Lucian Teodor Rus
Doru Taloș

Forgatókönyv és rendezés: LETA POPESCU
Díszlet: Lucia Mărneanu
Színpadi mozgás: Farid Fairuz
Hanghatások: Oana Hodade
Videokollázs: Doru Vatavului
A rendező munkatársa, zenei felkészítő: Dominik M. Iabloncic

Amikor egy család tagjai teljesen különböző életet élnek, a határ helyes és helytelen között elmosódik. Olyan lesz, mint amikor a Duna a Fekete-tengerbe ömlik. Bizonytalan, zavaros, akárcsak a rokonság lelkiállapota egy deltai nyaralás átvirrasztott éjszakáján.
Az előadás két különböző nemzedék képzelgései és vágyai közt zsonglőrködik. Úgy tűnik, a közös emlékek felidézése a megoldás arra, hogy együtt legyenek. De mi a helyzet akkor, ha nem ugyanarra emlékszünk?

Az (IN)KORREKT Leta Popescu Collage című rendezői trilógiájába tartozik, amelynek további darabjai a Temesvári Nemzeti Színházban színre vitt (EL)KÉPESZTŐ és a Kolozsvári Állami Magyar Színházban megrendezett LÁT(HATATLAN).
 
„A Collage projekt 2018 és 2020 között valósult meg, habár a szöveg és a színpadi kép kollázsa már régebbről, a Foszforeszkáló proteinek óta foglalkoztatott (2016, Reactor de creație și experiment, Alexandra Pâzgu szövege). Az utóbbi években szántam rá az időt, hogy mélyebben átgondoljam és újra megvizsgáljam azokat a színházi mechanizmusokat, amelyek vissza-visszatérnek az előadásaimban.
Egy adott ponton arra jutottam (és ezt még mai napig is tartom), hogy a színház költőisége nem úgy jelenik meg, hogy a létrehozott látvány sajátos mechanizmusait elrejtjük, hanem éppen magukban e mechanizmusokban. Mindhárom előadás alapja a sebezhetőség paradoxona, az emberi természettel együtt járó konfliktusok.
Mindegyikben különböző síkok tevődnek egymásra, akár a dramaturgia, akár a rendezés szintjén. Temesváron kortárs román szerzők műveit helyeztem egymás mellé (Peca Ștefan, Mihaela Michailov és Elise Wilk), a Kolozsvári Állami Magyar Színházban román és magyar költők verseit, a Reactornál a társulat családi történeteit. Mindezt azért, mert az éppen hatályos és a közvetlen jelen érdekel, az itt és most. Számomra ennek a trilógiának a jelentősége abban rejlik, ami továbbra is felfedezetlen, feltáratlan maradt. Ez pedig további kutatásokra késztet, hogy újra meg újra megkíséreljem meghatározni – talán – a színháznak mint olyannak az eszközeit.”
Leta Popescu

Leta Popescu
 (sz. 1989, Galați) 2013 óta van jelen a romániai színházi életben. Előadásaiban úgy közelít aktuális témákhoz, hogy ezek nem válnak sem militáns színházi darabokká, sem tézisdrámákká. Kreatív csapatával együtt követni próbálja az őt körülvevő világ rezgéseit, rendezéseihez saját laboratóriumot hoz létre, a Scena.ro hasábjain párbeszédre hívja a román színházi élet résztvevőit, tagja a Reactor művészcsapatának. Készülő PhD-dolgozatának címe: A repertoár színház funkciói és diszfunkciói; és hisz abban, hogy az emberiség minden ideológiából gúnyt űz.
Románia számos nemzeti színházában dolgozott: Kolozsváron, Craiován, Marosvásárhelyen, Temesváron, rendezett a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban és a szebeni Gongban. Párhuzamosan alkot a kolozsvári Reactorban, az Ecsetgyár kortárs művészeti központban, a Zug.zone-ban, a marosvásárhelyi 3G-ben és a bukaresti Replikában. Érdeklődési körébe tartozik a román és magyar nyelvű dráma, de ugyanezen források prózai vagy lírai szövegeinek dramatizálást is szívesen végzi. Néhány szerző, akikkel eddig együtt dolgozott: Elise Wilk, Alexa Băcanu, Nicoleta Esinencu, Peca Ștefan, Mihaela Michailov.
Rendezései közül a legutóbbi a Collage trilógia, melynek részei: LÁT(HATATLAN) a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, (EL)KÉPESZTŐ a Temesvári Nemzeti Színházban, (IN)KORREKT a kolozsvári Reactornál. Másik rendezői projektje A prózától az előadásig, amelyben kortárs román szerzők műveit alkalmazza színpadra, és amely eddig az alábbi előadásokat eredményezte: Vég (Florin Lăzărescu prózája), Poker (Bogdan Coșa), Ghinga (Dan Coman).

 


Fesztiválnaptár

November - 2020

Kövess minket

                        

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZŐ

FŐTÁMOGATÓ



        

  

                                  

TÁMOGATÓK