Thomas Bernhard: VATERLAND

Forte Company – Trafó, Ungaria
24 noiembrie 15.00 - Sala StudioBilet online
24 noiembrie 21.00 - Sala StudioBilet online
1h 55’ fără pauză

Máté Andrássy
Lilla Barna
László Fehér
Nóra Földeáki
Barnabás Horkay
József Kádas
Nóra Molnár G.
Norbert Nagy
Márton Pallag
Kristóf Widder


Regia și coregrafia: CSABA HORVÁTH
Dramaturgia: Attila Rácz
Scenografia: Csaba Antal
Costumele: Mari Benedek
Light design: Ferenc Payer
Director de producție: Anna Kudron
Asistent de regie: Franciska Stangl

Vaterland are ca punct de pornire scrierile lui Thomas Bernhard și abordează problema coexistenţei cu păcatele trecutului istoric. Spectacolul a fost scris în spiritul cvartetelor de coarde ale lui Bartók și este bazat pe lucrarea parţial citată în piesă, Die Italiener.

În vechiul conac austriac domnește o atmosferă tensionată. Printre cei care sosesc la înmormântarea tatălui care și-a curmat viața, există persoane care doresc să scape de atmosfera apăsătoare din casă pentru a ieși la o gură de aer curat. Cu toate acestea, în luminişul din spatele serei – înconjurat de o vegetație sălbatică – se află un petec de iarbă vizibil mai deschis la culoare. Sunt contururile unei gropi comune din timpul războiului, amintire întipărită adânc în memoria familiei. „Necazul” și „oribilul serviciu funerar” de mai apoi scot totul la suprafață. Pe măsură ce se aliniază lângă catafalc, rudele încep să-l vorbească de rău pe tatăl decedat și casa părintească. Este imposibil să scapi de amintirea copleșitoare a vocilor victimelor îngropate.

„Nici măcar nu m-am putut gândi la întâlnirea cu ei, prietenii de-o viaţă ai tatălui meu, așa cum îi numea el, de care – după cum am aflat după război – îl legau cele mai strânse pietenii, deși știa că sunt informatori și ucigași. Cunoscând pe deplin aceste fapte, el le-a oferit adăpost, hrană și tot ce au avut nevoie până la depășirea dificultăților – așa cum a formulat chiar tata. [...] Trebuia să îi accept pe acești oameni, nu aveam de ales. Pe aceşti aşa-numiţi compatrioți ai mei, acești național-socialiști decorați de regimul sângeros. Mă gândeam că va trebui să le strâng mâinile acestor lideri secreți și nu voi putea să-i împiedic să stea în primul rând la ceremonia de înmormântare.”
Thomas Bernhard: Extincția

Sponsori: EMMI, EMET, NKA, Fundația Műhely, Workshop, Casa Artelor Contemporane Trafó

Urmărește-ne

                        

Calendarul festivalului

November - 2018

Video

Ziua a noua 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL