Conferință și lansare de carte George Banu

27 noiembrie 12.00 - Casa TIFF

AZI, RĂZBOIUL PE SCENĂ
Conferinţa de George Banu
„Teatrul trebuie să facă vizibil invizibilul” – vocaţie unanim admisă. Ea însă își recunoaște limitele când teatrul e confruntat cu situaţia extremă a războiului și încă de la Shakespeare o știm: convenţia trebuie, imperativ, adoptată: „zece soldaţi pentru o armată”. E indicaţia iniţială din Henry V! Azi însă multiplicarea imaginilor, cinematografice sau televizuale, confruntă teatrul cu limitele sale. Aceasta constrângere impune o nouă deviză: „să facem invizibil vizibilul”. Să nu vedem nimic, ci doar să resimţim războiul graţie unor alte mijloace, diferite, mobilizate cu geniu de către regia modernă. Sunetul și cuvintele, luminile și muzica – de la Ivo van Hove la Marianne Pousseur, de la Warlikowski la Jiuta-mai sau Luk Perceval ele intervin pentru a produce o „echivalenţă” concretă a vizibilului.. Război invizibil pe scenă cu un ecou intens perceptibil în sală. Aceasta-i puterea de azi a teatrului.

LANSARE DE CARTE
George Banu – Pagini alese, o selecție de trei volume conținând principalele sale texte despre teatru și artă. O călătorie în universul unui autor care s-a situat în intervalul entre – deux , acela dintre scena și carte, dintre viața și arta. (ed. Nemira) Comentarii critice de Eugenio Barba, Mircea Morariu, Matei Vișniec, Anca Măniuțiu si Mircea Martin.

George Banu - Iisușii mei sau coexistența cu arta sacră. (ed. Nemira) fotografii Mihaela Marin. Gânduri și mărturii despre Iisușii ce aparțin autorului care, pornind de la această conviețuire cu Ei, reflectează la distincția esențială între sacru și religios, dar totodată le evocă splendoarea plastică sau le iubește dispoziția melancolică.

Urmărește-ne

                        

Calendarul festivalului

November - 2018

Video

Ziua a noua 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL