Anita Rákóczy: Samuel Beckett's Endgame and Hungarian Opening Gambits [Sfârșit de partidă și perspectivele maghiare în cercetarea operei lui Samuel Beckett]

Lansare de carte
25 noiembrie 11.00 - Casa TIFF

Anita Rákóczy: Samuel Beckett's Endgame and Hungarian Opening Gambits 
Editura Collection Károli – L’Harmattan Budapesta−Paris, 2021

A könyv megjelenését a KRE Rítus, Színház és Irodalom Kutatócsoportja támogatta.

Sfârșit de partidă și perspectivele maghiare în cercetarea operei lui Beckett

Fotografia de pe copertă: Péter Korniss
Această fotografie este reprodusă cu permisiunea lui Péter Korniss.
Vladimir (Iván Darvas) în Așteptându-l pe Godot, Teatrul Művész, Budapesta, 1994 (Regia: Iván Darvas)
 

Această carte se concentrează pe două aspecte: în primul rând, Sfârșitul de partidă al lui Samuel Beckett, geneza și evoluția sa ulterioară publicării, iar în al doilea rând, modul în care au fost întâmpinate piesele sale de teatru în Ungaria. Există, bineînțeles, suprapuneri între cele două subiecte, cum ar fi opera Fin de partie a lui György Kurtág, prima punere în scenă a piesei Sfârșit de partidă în Ungaria de către István Paál sau înregistrarea TV a piesei de către Gábor Zsámbéki, care a precedat premiera scenică. Cu toate acestea, adevăratul liant al cărții este dramaturgia și teatralitatea operei lui Beckett, fie că este vorba de un fragment de manuscris inedit, de o piesă integrală sau de o punere în scenă de amploare beckettiană. Această carte își propune să prezinte producții ale lui Beckett care, într-un fel sau altul, au fost premiere, fie opera regizorului care a pus în scenă cele mai multe piese ale lui Beckett în limba maghiară, fie o premieră maghiară, fie prima montare a lui Godot după 1989, primele spectacole de Beckett din întregul program al unui teatru de la înființarea acestuia sau de prima operă Fin de partie. Toate acestea au implicat o anumită doză de risc, așa cum ne-am aștepta de la gambitele de deschidere într-un joc de șah. Este pentru prima dată când o selecție a montărilor piesei Sfârșit de partidă și a altor piese de teatru beckettiene pătrunde într-o platformă internațională a studiilor despre Beckett, pentru a se angaja într-un dialog mai larg cu artiști, cercetători și studenți din întreaga lume. 
 

Publicarea cărții a fost finanțată de Grupul de Cercetare - Ritualitate, Teatru și Literatură al KRE, Ungaria.
 

Anita Rákóczy este dramaturg, critic de teatru și conferențiar la Universitatea Károli Gáspár a Bisericii Reformate din Ungaria. A efectuat cercetări despre Fin de partie a lui Samuel Beckett la CUNY Graduate Centre New York, în calitate de bursieră Fulbright, precum și în cadrul Colecției Samuel Beckett a Universității din Reading. A lucrat pentru Muzeul și Institutul Maghiar de Teatru și pentru Centrul maghiar al Institutului Internațional de Teatru (ITI). A publicat în Samuel Beckett Today / Aujourd'hui și în Journal of Beckett Studies. Împreună cu Mariko Hori Tanaka și Nicholas Johnson, a coeditat Influencing Beckett / Beckett Influencing (Collection Károli - L'Harmattan Budapest-Paris, 2020).


Urmărește-ne

                    

Calendarul festivalului

November - 2022

Video

Ziua a unsprezecea 

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

SZERVEZO

EVENIMENT FINANȚAT DE

 

CU SPRIJINUL