William Shakespeare: Iulius Caesar

Teatrul Maghiar de Stat Cluj (Cluj-Napoca, România)
22 noiembrie 12.00 - Horizons

Durata: 1h 50'
Spectacol în limba maghiară cu subtitrare în limbile română și engleză.
Vizionare gratuită pănâ pe 22 nov., ora 20.00
Recomandat persoanelor peste 12 ani!


Traducerea în limba maghiară de György Jánosházy adaptată de András Visky

Iulius Caesar: Zsolt Bogdán 
Marc Antoniu: Miklós Bács 
Marc Brutus: Gábor Viola 
Cassius: Szabolcs Balla 
Calpurnia, Soția Lui Caesar: Emőke Kató 
Portia, Soția Lui Brutus: Enikő Györgyjakab 
Prezicătorul: Csilla Albert 
Servitorul / Octaviu: Balázs Bodolai 
Decius / Messala: Áron Dimény 
Casca: Lóránd Váta 
Lucius: Melinda Kántor 
Trebonius: Loránd Farkas 
Metellus: Alpár Fogarasi 
Ligarius / Cicero / Poetul: Sándor Keresztes 
Publius / Cinna, Poetul: Róbert Laczkó Vass 
Cinna: Ervin Szűcs 
Lepidus: János Platz 

Regia: SILVIU PURCĂRETE
Dramaturgia: András Visky
Scenografia: Dragoș Buhagiar
Muzica: Vasile Șirli
Asistent de regie: István Albu
Asistent de dramaturgie: Réka Biró
Imagini video: Cristian Pascariu
Corepetitor: Zoltán Horváth
Regia tehnică: Pál Böjthe, Zsolt Györffy


Iulius Caesar, probabil cea mai cruntă piesă politică a lui Shakespeare, ne copleșește nu numai prin clarviziunea fără cusur, ci și prin surprinzătoarea sa actualitate. Brutus și camarazii săi senatori republicani uneltesc, în numele binelui comun, împotriva lui Caesar. Însă, odată cu asasinarea conducătorului cu porniri dictatoriale, nu se instaurează ordinea, ci se dezlănțuie iadul: izbucnește un război civil şi Roma este devastată de spiritul distrugerii. Oare nu ne aflăm și noi înșine pe același drum, de la primăvara arabă la haosul mondial?"

András Visky

(...) Porneau fulgere de pe cer şi zgomotele în timpul nopţii în multe locuri şi păsările singuratice s-au coborât în for. Filozoful Strabo povesteşte c-au fost văzuţi mulţi oameni mergând învăluiţi în flăcări şi că sclavul unui militar a fost zărit zvârlind o mare flacără din mină şi că cei care l-au văzut au avut impresia că arde, dar că, după ce vedenia a-ncetat, n-a avut nici o vătămare; că chiar lui Caesar, pe când aducea un sacrificiu, i s-a întâmplat să nu găsească inima animalului jertfit.
Un prezicător i-a spus lui Caesar să se ferească de-o mare primejdie în ziua lunii martie pe care romanii o numesc ide, că venind ziua idelor Caesar, mergând în senat ca să-l salute, a luat în râs pe prezicător, zicând: „Idele lui Marte au  venit". Prezicătorul i-a răspuns în linişte: „Da. Au venit, dar  n-au trecut."

Plutarh: Vieți paralele (fragment)

 

Silviu Purcărete s-a născut la Bucureşti, în 1950. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A lucrat la Piatra Neamţ, Constanţa, Bucureşti şi, din 1988, la Teatrul Naţional din Craiova. În 2007 a realizat spectacolul Faust de J.W. Goethe, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, spectacol care a obţinut un notabil succes la Festivalul de la Edinburgh, ediţia 2009. 
A lucrat la teatre din Anglia, Austria, Franţa, Norvegia, Portugalia, Ungaria, precum şi la Operele din Bonn, Cardiff, Viena, Essen. În 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges, pentru care produce câteva spectacole şi unde înființează o şcoală pentru tineri actori. Este distins cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor şi cu titlul de Chevalier des Arts et des Lettres, în Franţa. A obţinut Premiul Criticii şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada, în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh (1991), Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993), Premiul Golden Globe Peter Brook pentru cea mai bună regie de teatru (1995), Premiul Criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996), Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional Shakespeare de la Gdansk (2006), Premiul UNITER pentru Cea mai bună regie (1993 şi 2005) şi Premiul UNITER pentru Excelenţă (1997 şi 2010 – cu echipa spectacolului Faust de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu).


Turnee:

Festivalul Național de Teatru (FNT), București, 2016
Festivalul Internațional de Teatru Clasic de la Almagro, Spania, 2017
Festivalul de Arte Performative de la Seul, Coreea de Sud, 2017
 

   Spectacol plăcut de Radio Guerrilla!



Calendarul festivalului

November - 2020

Urmărește-ne

                        

Contact

Directorul Festivalului: Tompa Gábor

Emil Isac u. 26-28. Cluj-Napoca
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro

ORGANIZATOR

EVENIMENT FINANȚAT DE



        

  

                                  

CU SPRIJINUL