William Shakespeare: Téli rege (1994)

Bulandra Színház (Bukarest, Románia)
november 22. 17.00 - UTE 30 online
Időtartam: 2h 04’
Román nyelvű előadás magyar és angol felirattal.
Az előadás 24 órán keresztül érhető el.
12 éven felülieknek ajánlott!

Leontes, Szicília királya: Mihai Constantin
Hermione, Leontes királynője: Emilia Popescu
Camillo, szicíliai úr: Dan Aştilean
Antigonus, szicíliai úr: Ion Besoiu
Paulina, Antigonus felesége: Luminiţa Gheorghiu
Idő, Perdita, Mamilius, Szicília fiatal hercege: Oana Pellea
Emilia, a királyné kíséretében, Dorcas, pásztorleány: Manuela Ciucur
Polixenes, Csehország királya: Dragoş Pâslaru
Csehország hercege: Ştefan Bănică Jr.
Archimadus, cseh főúr: Şerban Cellea
Autolycus, csaló: Marian Râlea
A bohóc: Adrian Ciobanu
Sophia, a királyné kíséretében, Mopsa, pásztorleány: Anca Sigartău 
Perdita vélt atyja: Paul Chiribuţă

Rendező: ALEXANDRU DARIE
Díszlet: Maria Miu


A Téli rege, Shakespeare egyik kései romantikus vígjátéka a tragikus és erőszakos események, lírai szerelmi vallomások, bohózatba illő komikum, pásztorénekek és -táncok, és végül drámai kinyilatkoztatások frappáns és provokatív elegyét nyújtja. Tematikailag gazdag szembeállítása az időskor és a fiatalság, a korrupció és az ártatlanság, a bukás és a felemelkedés közötti ellentéteknek. Mind Leontes gyilkos féltékenysége, mind Perdita szerelmi viszonya Florizellel ékesszólóan intenzívek. A színházban a Téli rege gyakran kavalkádszerűen szórakoztató és mélyen megható.

„Számomra a Téli rege Shakespeare darabjai közül a legmélyrehatóbb, nagyon különleges, a Cymbeline, a Vihar és a Macbeth mellett egyike az élete alkonyán írt daraboknak.
A darab a színház roppant erejéről szól, a varázsmesék valóságtól elrugaszkodott alakjairól, akik csak egy pillanatig élnek. Pontosan így látom a színházat is, ahol az emberek összegyűlnek, hogy számunkra lenyűgöző történeket hallgassanak meg, mintha igaziak lennének. Ez a valóság és álomvilág közötti játék maga a színház definíciója. Szeretem a bonyolult struktúrákat."

Alexandru Darie

Alexandru Darie

A kortárs dramaturgia egyik legkitüntetettebb rendezője, Alexandru Darie merészségéről híres, a drámai színházban és az operában mindig az új kifejezésmódokat keresi.
1983-ban végzett a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 1992-ben lett a Bulandra Színház házi rendezője.
Első komoly sikere a William Shakespeare Szentivánéji álom című darabjából rendezett előadása volt, amit a Guardian a Peter Brook rendezése utáni legjobbnak nevezett. AmadeusCselédekVeszedelmes viszonyokMephistoTéli regeJulius CaesarHárom nővérAz illúzióBonctan.Titusz.Róma bukásaA szerelem diadalaKár, hogy kurvaOrfeusz és EuridikéEgy ismeretlen feljegyzéseiBeszélgetések egy temetés után és Dosarele lui Bach (A Bach-dosszié) csak néhány a karrierje során Romániában általa színre vitt ünnepelt darabok közül.
2002-ben Alexandru Darie vezérigazgató lett a Bulandra Színházban, és élete utolsó 27 évében ez a színház vált művészeti világképének jelképévé. 2006 decemberében lett az UTE elnöke, és első mandátuma során megrendezte Bukarestben a 17. UTE fesztivált, ahova 13 európai államból gyűjtött össze neves társulatokat.
Utolsó rendezése William Shakespeare Coriolanusának rendezése volt, egy 70 színész részvételével létrejött szuperprodukció, amelynek 2018 október 25-én volt a nagy sikerű bemutatója.

Fesztiválok, turnék, díjak:

Az Európai Színházi Unió 3. Fesztiválja  Milánó, Olaszország (a Milánói Kis Színházban)
Kísérleti Színházi Fesztivál  Kairó, Egyiptom
Ibero-Amerikai Színházi Fesztivál  Bogotá, Kolumbia
Japánban (a tokiói Globe Színházban)

Ötszörös jelölés az 1995-ös UNITER-Gálán (Román Színházi Szövetség) a legjobb rendezés, legjobb előadás, legjobb férfiszereplő, legjobb női szereplő, legjobb díszlet kategóriákban; az év legjobb férfi főszereplőjének és legjobb előadásának díja a Színházi Kritikusok Nemzetközi Szövetségétől.




 

Fesztiválnaptár

November - 2020

Kövess minket

                        

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZŐ

FŐTÁMOGATÓ



        

  

                                  

TÁMOGATÓK