Luigi Pirandello: Öltöztessük fel a mezteleneket (2006)

Strasbourgi Nemzeti Színház (Strasbourg, Franciaország)
november 26. 17.00 - UTE 30 online

Időtartam: 2h 02’ 
Francia nyelvű előadás magyar, román és angol felirattal.

Az előadás 24 órán keresztül érhető el.

12 éven felülieknek ajánlott!


Grotti, konzul: Sharif Andoura
Ersilia Drei: Cécile Coustillac
Ludovico Nota: Gilles David
Franco Laspiga: Antoine Mathieu
Alfredo Cantavalle: Thierry Paret
Onoria, házvezetőnő: Hélène Schwaller
Tondu Emma: Anne-Laure

Rendező: STÉPHANE BRAUNSCHWEIG

Egy fiatal nő öngyilkossági kísérlete kudarcot vall, de szerencsétlen sorsa megejti a sajtót, és magához vonz egy írót, aki regénytémára vágyik. Ersilia alig tudja kihasználni váratlan hírnevét, máris beleesik saját hazugságainak csapdájába. Az írás folyamatával párhuzamosan egyre növekszik a nő zavara, aki attól tart, hogy elveszíti önmagát, senkivé válik a személye által ihletett újságírói és irodalmi fikciók közepette. Ez a darab - amely az élet meztelenségét vizsgálja a történetek leple mögött, melyeket mindenki önmagának mesél  az első Pirandello-mű Stéphane Braunschweig rendezői pályafutásában.
 

Öltöztessük fel a mezteleneket című darabjában Pirandello kétségkívül előrevetíti az áldozattá válási folyamatokat, úgy, ahogy ma már nagyon jól ismerjük őket látványosság-társadalmunkban, amely jelenleg a »való világok« korát éli. Ugyanakkor színpadra állítja a közszemlére bocsátott intimitást, valamint a valóság torzításának vagy rekonstrukciójának folyamatát, amely minden önmagunkról szóló diskurzusban tetten érhető. Mint „humorista", aki kétségkívül jól olvasta Ibsent, Pirandello nem vonakodik górcső alá venni a valóságos lények belső zűrzavarát, a tetszetős képek mögött, melyekhez mindenki hasonlítani szeretne  könyörtelenül letépi álarcaikat, miközben talán tudja, hogy meztelenségük mégsem nyitja meg az utat egyéni igazságaikhoz... Miközben vizsgálódik, felfrissíti a mi nézői tekintetünket is  amely olyannyira élvezi a mások nyomorát, avagy szereti felfedni titkaikat , miközben feltett szándéka, hogy nem fog kedvében járni a nézőnek. Amikor a művészet azt tűzi ki célul, hogy hagyja az életet megnyilvánulni mindazzal, ami formátlan avagy megingathatatlan benne, a néző az, akiről lehull a lepel."

Stéphane Braunschweig

Stéphane Braunschweig

Stéphane Braunschweig (Párizs, 1964), miután 1988-ban megalapította Le Théâtre-Machine (A Gépszínház) nevű társulatát, Les Hommes de neige (A hóemberek trilógia; Büchner: Woyzeck, Von Horváth: Don Juan visszatér, Brecht: Dobszó az éjszakában) címmel elkezdte bemutatni első előadásait, amelyekkel megnyerte számos díja közül az elsőt. 
1993-tól 1998-ig Stéphane Braunschweig az Orléans-i színházi központ rendezője, ahol egy tucat előadást hoz létre (Téli rege, Szeget szeggel Shakespeare-től, Peer Gynt Ibsentől, Franziska Wedekindtől).
A Strasbourg-i Nemzeti Színház (és főiskola) rendezőjévé nevezik ki (2000-2008). Számos ünnepelt előadása közül megemlíthetjük Ibsen Brand-ját (2005), Molière Tartuffe-jét (2008) és Pirandello Öltöztessük fel a mezteleneket című rendezését. 
Ezek után a Théâtre National de la Colline rendezője (Párizs, 2010-2015), ahol megrendezte Pirandello Hat szereplő szerzőt keres és A hegyek óriásai című darabjait, valamint Arne Lygre kortárs norvég drámaíró számos színdarabját, Ibsen Vadkacsáját, a Nórát és a Rosmersholm-ot.
2016 januárjában kinevezik az Odeon színház igazgatójává, ahol megrendezi Tennessee Williams Múlt nyáron, hirtelen című darabját (2017), a Macbeth-et (2018), A nők iskoláját Molière-től (2018), a Let you be-t Arne Lygre-től (2019), Racine Iphigéniáját (2020), és Pirandello Ahogy szeretsz című darabját 2021 januárjában fogja rendezni.
Braunschweig a 90-es években kezdett el operát rendezni, és gyakran meghívták a Théatre des Champs du Châteletbe, a párizsi Opéra Comique-ba, a berlini Staatsoperbe, az Aix-en-Provence-i Fesztiválra, a milánói Scalába és a brüsszeli La Monnaie-be, ahol Verdi, Wagner, Janáček, Bartók, Mozart és Debussy számos operáját vitte színre.
Ugyanakkor Berlinbe, Londonba, Milánóba, Frankfurtba, Oslóba, vagy legutóbb Moszkvába (Csehov: Ványa bácsi, 2019) is meghívták színdarabokat rendezni. 


 

Fesztiválnaptár

November - 2020

Kövess minket

                        

Kapcsolat

FESZTIVÁLIGAZGATÓ                 
TOMPA GÁBOR
Emil Isac u. 26-28. Kolozsvár
Tel.:+40 264-431 986
office@huntheater.ro


SZERVEZŐ

FŐTÁMOGATÓ



        

  

                                  

TÁMOGATÓK