VIAŢA SECUNDĂ. Comentarii și mărturii despre teatru

George Banu în dialog cu Mircea Morariu
28 noiembrie 14.00 - Casa TIFF
VIAŢA SECUNDĂ. Comentarii și mărturii despre teatru
George Banu în dialog cu Mircea Morariu
Editura Teatrul Azi – Fundația Culturală Camil Petrescu, 2016

Publicarea cărții George Banu – ipostaze esențiale (titlu provizoriu de lucru) în seria Galeria Teatrului Românesc reprezintă o premieră pentru Fundația Culturală „Camil Petrescu”.
Pentru simplul motiv că ar fi vorba despre primul volum dedicat unui critic de teatru. Și nu unul oarecare. Ci unui veritabil și de necontestat șef de școală, unui critic-model, socotit unanim, nu doar în România, drept unul dintre cei mai competenți comentatori ai fenomenului teatral mondial contemporan.

Cartea e plănuită a fi alcătuită în mai multe secvențe.
Se deschide cu o amplă convorbire/interviu (de aproximativ o sută de pagini) cu protagonistul ei. Incercând să îi deslușească etapele devenirii. Fără a neglija considerațiile cu caracter teoretic-doctrinar. Urmează un eseu al autorului despre ansamblul creației critice a d-lui George Banu, eseu al cărui rost e acela de a surprinde esența, dominantele metodei sale critice, cuantumul de originalitate adus de critic în evaluarea axiologică a fenomenului teatral, văzut printr-o perspectivă complexă, în care sincronia se însoțește cu diacronia, cultura cu civilizația, inovația cu complementaritatea și viziunea antropologică.
O a treia secvență a cărții conține comentarii detaliate asupra tuturor cărților apărute din 1990 încoace, la diverse edituri românești, cărți purtând ilustra semnătură a criticului. Lor alăturându-li-se comentarii asupra a două cărți de ultimă oră din creația sa. Cărți apărute în Franța și socotite de George Banu a avea o valoare testamentară.
A patra secvență a volumului conține o amplă fișă bio-bibliografică însoțită de comentarii.
În fine, o amplă anexă, intitulată File dintr-o memorie salvată, va reuni o selecție de 20 de texte publicate de George Banu în presa din România înainte de stabilirea lui în Franța.

 

Urmărește-ne

               

Calendarul festivalului

November - December 2016

Video

Ziua a unsprezecea
 
Organizator
Eveniment finanțat de
 
 
Sponsor principal
Cu sprijinul
   
 
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014