LANSARE DE CARTE – Cristina Modreanu

Utopii performative – Artişti radicali ai scenei americane în secolul 21
25 noiembrie 14.00 - Casa TIFF
Cristina Modreanu: Utopii performative
Artişti radicali ai scenei americane în secolul 21
Editura Humanitas, 2014

Având mereu în centrul său întrebarea acută ce înseamnă să fii contemporan astăzi?, scena americană, în special cea new-yorkeză, se bazează, în încercarea sa de a redefini rolul artei în societate, pe redescoperirea din perspective inedite a reperelor trecutului, pe observarea critică a prezentului, dar şi pe o curajoasă prefigurare a viitorului, în care sunt încorporate inovaţii din toate domeniile, în încercarea de imaginare a profilului reconfigurat al omului în epoca digitală. Cristina Modreanu
Mi se pare important faptul subliniat de autor că mulţi dintre cei despre care scrie au un mod intens critic de a se raporta la societatea lor şi la problemele timpului pe care îl trăiesc. Fie că sunt declarat politice sau în tangenţă cu politicul, fie că sunt critice, examinând mişcarea unor idei în societate şi exprimând radical o viziune interogativă, spectacolele, performanceurile lor creează dinamica specială a unor arte care nu mai sunt arte ca atare, ci discursuri vizual-performative despre natura fiinţei umane într-un prezent polimorf.
Marian Popescu


Cristina Modreanu: Fluturele gladiator
Teatru politic, queer & feminist pe scena românească
cu desene de Dan Perjovschi
Curtea Veche Publishing, 2016

De la începutul mileniului, pe scena internațională de teatru s-a înregistrat o revenire intensă a creatorilor care transcriu în spectacolele lor o atitudine față de realitatea înconjurătoare, activând latura militantă a celei mai sociale dintre arte. În ultimul deceniu, la care se referă eseurile din volum, balanța s-a înclinat și în spectacologia românească dinspre estetică înspre etică, ceea ce a dus la înscrierea teatrului românesc într-o tendință globală. Pentru prima dată după efervescența anilor 90, prin teatrul politic s-a produs din nou o sincronizare a scenei românești cu circuitul ideatic aflat în avangarda scenei internaționale.
Eseurile Cristinei Modreanu se referă la creațiile unor regizori români reprezentativi, printre care Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Alexandru Dabija și mulți alții. Desenele cunoscutului artist Dan Perjovschi sintetizează vizual tematica contemporană pe care cartea o tratează.

Urmărește-ne

               

Calendarul festivalului

November - December 2016

Video

Ziua a unsprezecea
 
Organizator
Eveniment finanțat de
 
 
Sponsor principal
Cu sprijinul
   
 
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014