Eugène Ionesco: RINOCERII

Teatrul Național din Luxemburg
28 noiembrie 19.00 - Sala Mare - Bilet online
1h 35’ fără pauză 

Wolfram Koch
Samuel Finzi
Jacqueline Macaulay
Steve Karier
Luc Feit
Marc Baum
Brigitte Urhausen
Christiane Rausch


Regia: FRANK HOFFMANN

Asistent de regie: Tom Dockal
Scenografia: Christoph Rasche
Costumele: Jasna Bosnjak
Muzica: René Nuss
Dramaturgia: Andreas Wagner
Light design: Zeljko Sestak

Într-un orăşel de provincie, Jean, un bărbat autoritar şi conformist, critică delăsarea prietenului său Bérenger, un alcoolic marginal. În timp ce ei discută, trece un rinocer…

Am trăit deja, cu mult timp înainte, experienţa fanatismului… A fost teribilă… Fanatismul îi desfigurează pe oameni… îi dezumanizează. Am avut senzația fizică că am de-a face cu fiinţe inumane, cu care nu te puteai înţelege… Mi-a venit ideea să descriu aceşti oameni decăzuţi în animalitate prin intermediul caracteristicilor unui animal.
Aceste cuvinte ale lui Eugène Ionesco vin în continuarea gândurilor scrise de prietenul său, scriitorul Denis de Rougemont, martor al isteriei colective a unei mulţimi care aştepta venirea lui Hitler. Acesta este punctul de plecare al piesei Rinocerii.

Rinocerii (1959) este fără îndoială o piesă antinazistă care, în plus, face referire şi la stalinismul pe care l-a trăit Ionesco în propria-i ţară. Astăzi însă, ea este percepută în special ca o piesă împotriva isteriilor colective şi a epidemiilor care se ascund sub masca raţiunii şi a ideilor inovatoare. Combinând comicul cu tragicul, Rinocerii este, poate, scrierea cea mai ofertantă a lui Ionesco.

Trupa de actori, decorul inedit realizat de Christoph Rasche și regia lui Frank Hoffmann schimbă în mod radical perspectiva, aruncând o nouă perspectivă asupra acestei scrieri. Încet-încet, spectatorul se va metamorfoza şi el în rinocer… 

Urmărește-ne

               

Calendarul festivalului

November - December 2016

Video

Ziua a unsprezecea
 
Organizator
Eveniment finanțat de
 
 
Sponsor principal
Cu sprijinul
   
 
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014