KÖNYVBEMUTATÓ – Cristina Modreanu

UTOPII PERFORMATIVE (Performatív utópiák)
november 25. 14.00 - TIFF Ház
Cristina Modreanu: UTOPII PERFORMATIVE (Performatív utópiák)
A 21. századi amerikai színjátszás radikális művészei
Humanitas Kiadó, 2014

Az amerikai, különösen a New York-i színház folyamatosan a mit jelent ma kortársnak lenni? égető kérdésre összpontosít. Arra koncentrál, hogy újraértelmezze a művészet társadalmi szerepét, friss nézőpontból tekintsen a múltra/friss nézőpontból újra felfedezze a múltat, valamint kritikusan figyelje meg a jelent. Ugyanakkor célja, hogy a jövőt merészen előrevetítse, melyhez szükséges valamennyi terület megújítása, hogy képet alkothasson a digitális kor emberének új arcáról.
Cristina Modreanu

Cristina Modreanu: FLUTURELE GLADIATOR (A gladiátor lepke)
Politikai, queer & feminista színház a román színpadon – Cristina Modreanu, Dan Perjovschi rajzaival
Curtea Veche Publishing, 2016

Az évezred kezdete óta a világ színpadain megfigyelhető olyan alkotók hangsúlyos visszatérése, akik előadásaikban átírják a környező valósághoz való viszonyt, ezáltal mozgosítva a társadalmi művészetek harcias jellegét. Az elmúlt évtizedben, amellyel a kötet tanulmányai foglalkoznak, a román előadóművészetben is eltolódott a hangsúly az esztétikumtól az etika fele, ami a román színháznak a globális trendhez való felzárkózásához vezetett. A kilencvenes évek pezsgése után a román színművészet a politikai színházi irányzattal kapcsolódott be újra a nemzetközi színjátszás élvonalába.
Cristina Modreanu tanulmányai kiemelkedő román színházrendezők – köztük Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Alexandru Dabija és sokan mások – alkotásaira reflektálnak; az ismert grafikusművész, Dan Perjovschi rajzai pedig mintegy vizuálisan összefogják a könyv által tárgyalt kortárs tematikát.

Kövess minket

              

Fesztiválnaptár

November - December 2016

Napi videó

Interferenciák 2016 - tizenegyedik nap
Szervező
Főtámogató
 
Főszponzor
Támogatók
 
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014