Workshop-uri

Trainingul condus de Josef Nadj

Trainingul condus de Josef Nadj se va desfășura pe 28 noiembrie în Casa Tranzit. Josef Nadj s-a născut în Serbia. A învățat mimă și mișcare scenică în Paris de la Marcel Marceau și Eugene Decraux. Tot aicia avut primele experiențe legate de butoh, dans contact și acrobatică. În anul 1986, îşi înfiinţează la Paris propria companie, Theatre JEL, care se bucură astăzi de notorietate mondială. Canard Pékinois este primul său spectacol cu care, în 1987, a trezit interesul lumii teatrale. Josef Nadj s-a impus prin spectacolele sale drept unul din cei mai importanţi fondatori şi promotori ai formulei de teatru-dans. Din anul 1995, este directorul Centrului Naţional de Coregrafie din Orleans, care este recunoscut ca unul dintre cele mai competitive spaţii de teatru contemporan. Josef Nadj este câştigătorul a numeroase premii printre care şi a prestigiosului „Premio Europeo per il Teatro Taormina" (în 2001). 
 

"Mișcarea, jocul, teatrul, actul creativ, spectacolele - din toate acestea se compune viața mea. Faptul că pe lângă acestea încerc să și transmit cunoștințele și experiențele mele generațiilor tinere, este de fapt datoria mea față de profesorii mei." - a declarat Josef Nadj despre predare. 
 

Atelier pansori sub conducerea lui Jaram Lee

Pansori, creat în sudul Coreei este o artă scenică cuprinzătoare, în care un cântăreţ povesteşte, un toboşar susţine ritmul cu ajutorul instrumentului său, iar publicul participă la distracţie cu strigăte choo im sae. Denumirea Pansori este o combinaţie a cuvintelor pan (scenă mare, loc de adunare) şi sori (cântec) şi înseamnă metoda de joc în care cântăreţul spune povestea în timp ce o şi interpretează înconjurând scena, pe care se află şi mulţimea spectatorilor. 

Spectacolul Pansori este o comunicare strânsă cu publicul, descrie variate tipuri ale existenţei umane, cântă bucuria şi necazul vieţii oamenilor de rând şi satirizează diferite niveluri şi sisteme ale societăţii.
 

Jaram Lee a prezentat în cadrul festivalului INTERFERENȚE 2012 cu mare succes spectacolul Ukcuk-Ga după Mutter Courage de Bertold Brecht. În acest an va fi prezent tot cu o interpretare bazată pe Brecht, intitulată Sacheon-Ga. Scopul workshopului pansori este acela de a  introduce participanții în elementele de bază ale acestui gen teatral tradițional coreean. Workshopul va dura trei zile (între 2-4 decembrie) și se va desfășura în limba engleză.
 

Seminarul Tinerilor Critici la Cluj

IATC are plăcerea de a anunţa organizarea seminarului dedicat tinerilor critici de teatru în timpul Festivalului Internaţional de Teatru „Interferenţe". Cele două grupuri de seminar (unul având ca limbă de lucru franceza, iar celălalt engleza) sunt alcătuiţi de critici profesionişti cu vârsta între 18 şi 35 ani.

Grupurile de lucru sunt îndrumate de critici de teatru cu experienţă: Jean-Pierre Han (Franţa) şi Mark Brown (Scoţia), amândoi membrii în conducerea IATC. 

Întâlnire editorială Critical Stages 

Critical Stages este o revistă online, fondat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru în toamna anului 2009, având peste 50 000 de cititori regulaţi, al căror număr creşte încontinuu. Critical Stages numără printre editorii şi colaboratorii săi critici de prim rang din domeniul presei scrise şi electronice respectival mediului academic din toate colţurile lumii şi a dobândit un statut de revistă teatrală de mare prestigiu şi cu influenţă globală. Întâlnirea anuală a Consiliului Editorial al Critical Stages va fi găzduită anul acesta de Festivalul Interferenţe.

Tineri Jurnaliști UTE

ZONE DE CONFLICT este un program cu desfăşurare pe trei ani, care cuprinde o serie de conferinţe, cursuri de măiestrie şi rezidențe, care vor fi organizate de către teatrele membre UTE şi de festivalurile asociate. Evenimentele din cadrul programului sunt dedicate explorării conflictelor care au modelat şi modelează încă şi astăzi Europa, de la începutul Marelui Război. Programul îşi propune să se concentreze asupra noii generaţii de critici de teatru tineri. Din această perspectivă va fi dezvoltată o platformă online multilingvă pe care în jur de douăzeci de tineri jurnaliști europeni din domeniul culturii vor publica articole de diferite tipuri (critici, studii, portrete de artist etc.). Prima întâlnire va fi organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Interferenţe, la care vor participa primii cinci beneficiari ai programului, cu toții fiind jurnalişti profesionişti aflaţi la începutul carierei.

Urmărește-ne

            

Calendarul festivalului

Noiembrie – Decembrie 2014

Blogul festivalului

Ca un disk-image în spatele căruia am dori să fim driveri.

Video

ORGANIZATOR
EVENIMENT FINANȚAT DE
 
SPONSOR PRINCIPAL
CU SPRIJINUL
 
SPONSORI
 
PARTENERI
PARTENERI MEDIA
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014