FOTOGRAME de Josef Nadj

vernisaj
30 noiembrie 16.00 - International Art Gallery Angels

Pe lângă calitatea sa de coregraf, Josef Nadj este angajat în sculptură, desen şi fotografie. Legătura strânsă între operele sale de artă şi creaţiile scenice este evidentă. Josef Nadj a dezvoltat o relaţie profundă cu această nouă tehnică a auto-exprimării în timpul repetiţiilor în teatru şi a fost inspirat pentru a face noi experimente cu fotograma.

Fotograma nu este de fapt altceva decât a fotografie făcută fără aparat, care ia naştere din jocul luminii care cade pe o suprafaţă sensibilă. Un aspect din ce în ce mai caracteristic pentru arta lui Josef Nadj este faptul că mişcarea influenţează în mod inevitabil jocul luminii.Primele sale fotograme au fost prezentate la Festivalul din Avignon în 2010, după care au fost expuse la Bienala Artelor Vizuale din Pančevo, Serbia, precum şi la December Dance Festival din Bruges. O selecţie semnificativă a lucrărilor sale poate fi văzută în momentul de faţă la Muzeul de Arte din Orléans.

În ceea ce priveşte fotografia, aproximativ cu douăzeci de ani în urmă am hotărât să încerc şi această tehnică, însă cumva nu am fost mulţumit de rezultat şi am lăsat-o deoparte. Acum doi sau trei ani am început din nou să lucrez cu fotografia într-un mod complet diferit: am introdus în ea mişcarea. Cred că un obiectde sticlă găsit la o piaţă de vechituri a declanşat ceva în mine. Mă gândeam oare ce se va întâmpla dacă îl mişc. Fac astfel de încercări de câţiva ani şi lucrările se înmulţesc frumos. Eu de fapt  desenez deasupra hârtiei. Lucrez îndeosebi cu metal şi sticlă - aceste materiale refractă lumina foarte frumos. Anul trecut, în timpul unui turneu în Japonia, am început să experimentez cu o brichetă, pentru că nu am avut destulă lumină în camera de hotel. O situaţie specială te poate învăţa lucruri noi din necesitate: flacăra creează nişte tranziţii fine care nu pot fi obţinute cu lumina naturală." Josef Nadj 

Josef Nadj, sculptorul timpului european – Fotogramă cu text despre Josef Nadj alias Szkipe

Urmărește-ne

            

Calendarul festivalului

Noiembrie – Decembrie 2014

Blogul festivalului

Ca un disk-image în spatele căruia am dori să fim driveri.

Video

ORGANIZATOR
EVENIMENT FINANȚAT DE
 
SPONSOR PRINCIPAL
CU SPRIJINUL
 
SPONSORI
 
PARTENERI
PARTENERI MEDIA
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014