Workshopok

 Nagy József workshopja színészeknek

A Nagy József által vezetett tréningre november 28-án kerül sor a Tranzit Házban. A vajdasági Magyarkanizsán született világhírű táncművész és koreográfus Párizsban Marcel Marceau-nál majd Eugene Decraux-nál tanult mímet és mozgást. Ugyanitt ismerkedett meg a butóhval, a kontakttánccal, az akrobatikával. 1986-ban alapította meg Párizsban a ma már világhírű Jel Színházat, 1987-ben mutatta be első önálló rendezését, a Pekingi kacsát. Előadásai a játék, a tánc és a színház határvonalán mozognak. 1995-től az Orléans-i Nemzeti Koreográfiai Központ vezetője, melyet a mai kortárs színházak egyik legkiválóbbjának tartanak. Számos fontos színházi kitüntetés után Nagy József 2001-ben elnyerte a legrangosabb európai színházi díjat, az Európai Színházak Szövetségének Taormina nevű Európa-nagydíját.  

„Mozgás, játék, színház, alkotás, előadások - ez valójában az életem. Hogy mindemellett tudásomat megpróbálom átadni a tőlem fiatalabbaknak, az tulajdonképpen az én adósságom azok iránt is, akik engem tanítottak. Minden körbejár, s ez így van jól" - nyilatkozta Nagy József a tanításról. 

 

Jaram Lee pansori-workshopja

 

A pansori átfogó előadóművészeti műfaj, mely a 17. században jött létre Korea déli részén. A phanszori szó a pan (gyülekezőhely) és a sori (ének) összetételéből született. Az előadás résztvevője az énekes, aki a szöveget mondja, egy dobos, aki a ritmust szolgáltatja, és a közönség, aki csu im sze kiáltásokkal járul hozzá a játékhoz. Az énekes elmesél egy történetet, miközben körbejár egy nagy színpadot, amelyen a nézőközönség is helyet foglal. A pansori-előadás egy meghitt kommunikációs kapcsolat az emberekkel, az élet sokféle típusát írja le, vidám vagy szomorú énekekben mondja el az egyszerű emberek élettörténeteit, és gúnyolja ki a társadalom különböző rétegeit és rendszereit.

Jaram Lee a 2012-es INTERFERENCIÁK fesztiválon nagy sikert aratott Brecht Kurázsi mama és gyermekei nyomán készült Ukcsuk-Ga című előadásával. Idén a szintén Brecht műve alapján készített Sacheon-Ga című előadással vendégszerepel a fesztiválon. Workshopjának célja a pansori, e hagyományos koreai műfaj alapelemeinek megismertetése és megszerettetése.  A háromnapos workshopra december 2-4 között kerül  sor a Tranzit Házban.

 


Fiatal Kritikusok Szemináriuma: Kolozsvár 

A Színikritikusok Nemzetközi Egyesülete (IATC) fiatal színikritikusok számára szervez szemináriumot az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében. A két különböző munkanyelvű (francia, illetve angol nyelvű) szemináriumi csoportban 18 és 35 év közötti hivatásos kritikusok vesznek részt.

A munkacsoportokat két tapasztalt színikritikus, Jean-Pierre Han (Franciaország) és Mark Brown (Skócia) vezeti, mindketten az IATC vezetőségi tagjai. 

Critical Stages szerkesztőségi gyűlés

A Critical Stages egy internetes újság, amelyet a Színikritikusok Nemzetközi Egyesülete alapított 2009 őszén. Folyamatosan növekvő olvasótábora több mint 50 000 rendszeres olvasót számlál. A Critical Stages szerkesztői és munkatársai között számos vezető kritikus szerepel, akik a nyomtatott és elektronikussajtóban, illetve az egyetemi életben tevékenykednek a világ minden részén. A folyóirat kivívta magának egy  nagytekintélyű,globális hatású színházi lap státuszát. A Critical Stages szerkesztőségi tanácsa éves közgyűlésének idén az Interferenciák Fesztivál ad otthont.

Fiatal újságírók UTE

A KONFLIKTUS-ZÓNÁK elnevezést viselő hároméves program előadások, mesterkurzusok és képzések sorát jelenti, amelyek az UTE tagszínházai és társrendezvényeinek a keretében kerülnek megrendezésre. Az események azoknak konfliktusoknak a feltérképezését célozzák meg, amelyek a Nagy Háború kezdete óta, egészen napjainkig átformálják Európát. A program célközönsége többek között a fiatal színikritikusok felnövő nemzedéke. A hálozatban résztvevő fiatalok számára egy többnyelvű internetes platformot alakítanak ki, amelyen mintegy húsz fiatal európai kulturális újságíró különböző írásait  közlik (kritikákat, tanulmányokat, művészportrékat stb.). Az első találkozóra az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál alatt kerül sor, melyen a csoporthoz tartozó első öt hivatásos pályakezdő újságíró vesz részt.

Kövess minket

            

Fesztiválnaptár

2014. November – December

Fesztiválblog

Mint egy disk-image, ami mögött görcsösen szeretnénk meghajtók lenni...

Napi videó

SZERVEZŐ
FŐTÁMOGATÓ
 
FŐSZPONZOR
TÁMOGATÓK
 
SZPONZOROK
 
PARTNEREK
MÉDIAPARTNEREK
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014