Hírek

Tizenkét nap, huszonhárom társulat, összesen harminchat előadás, öt koncert és számtalan járulékos program (kiállítások, vetítések, könyvbemutatók, workshopok, beszélgetések, bulik) alkotják a vasárnap véget ért negyedik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál mérlegét.
 A csütörtök délelőtti beszélgetés a Lux Boreal táncegyüttes történetének felelevenítésével kezdődött, majd rátértek az előző esti előadásra. Szó esett a kolozsvári (és általában véve) a közönség reakcióiról. Henry Torres elmondta, hogy a helyzet többé-kevésbé mindenhol ugyanaz: a Lamb kihívás a közönség számára, de minden előadás kihívás a táncosok számára is – kényelmetlen, felkavaró rítusról van szó. 
Kedden, december 2-án délelőtt közönségtalálkozókra, könyvbemutatóra került sor a TIFF Házban, mellyel párhuzamosan folytatódott a fiatal kritikusok szemináriuma is. Este a nagyszínpadra épített stúdióban a bukaresti Nottara Színház Ionesco Az új lakóját láthatta a közönség, a stúdióban pedig  szintén bukaresti ArCuB Kulturális Központ produkcióját, az Egy őrült naplóját. 
A délelőtti közönségtalálkozót követően délután három órakor a Tranzit-házban mutatták be Tompa Gábor két éve megjelent színházi magánszótárának angol kiadását (Label Curtain. A Private Theatrical Dictionary – Bookart Kiadó).  
Kiállításmegnyitók a Szépművészeti Múzeumban és a IAGA International Art Gallery galériában, jazz-koncertek, könyvbemutatók, workshopok és beszélgetések színesítették az előadások mellett az Interferenciák Fesztivál első hétvégéjének programját. 
Ünnepélyes megnyitóval és két előadással startolt a „test történetei” mottóval megrendezett negyedik Interferenciák.  Miközben Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója három nyelven köszöntötte a közönséget, a stúdióban már zajlott a Habima Színház A velencei kalmár című előadása. A berlini Schaubühne am Lehniner Platz A nép ellensége című előadását Thomas Ostermeier rendezésében a megnyitót követően a nagyteremben láthatta a közönség. 

 Az Interferenciák szerdán, november 26-án nyitja meg kapuit a közönség előtt. A fesztivált megelőző sajtótájékoztató rendhagyó módon a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió karának első- és másodéves színművészet szakos hallgatói flashmobjával indult, melyet a diákok Györgyjakab Enikő vezetésével készítettek a „test történetei" fesztiválmottó apropóján. 
Az INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében Nagy József koreográfus, rendező és Jaram Lee dél-koreai színész tartanak a fesztivál témájához - a test történetei - kapcsolódó workshopokat.  
A november 26. - december 7. között megrendezett színházi találkozóra tizennégy országból összesen huszonhárom meghívott társulat érkezik. A fesztivál idei kiadásának mottója „a test történetei". Ez a téma jelzi azt, hogy mi, emberek sokat foglalkozunk saját mulandóságunkkal, aminek letéteményese a test, amelyet az idők során annyit istenítettek, magasztaltak, meggyaláztak, megsemmisítettek, börtönbe vetettek, felszabadítottak - nyilatkozta Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója. 
Az INTERFERENCIÁK Fesztivál idei témája a test történetei. Légy részese te is ennek a történetnek:
‒ keresd környezetedben az emberi testet
‒ lásd meg benne a történetet
‒ rögzítsd és küldd el nekünk a fényképet
A beküldött fotókból offline és online galéria készül, a legjobbnak ítélt képért pedig egy INTERFERENCES GRAND bérlet jár. Testre fel!

határidő: november 20.
küldés: 
www.facebook.com/Interferences.Festival » üzenet
Az INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében 2014. november 29. és december 5. között a Színikritikusok Nemzetközi Egyesülete (IATC) a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal együttműködésben szemináriumot szervez fiatal színikritikusok számára. 
 Az Európai Színházi Unió (UTE) CONFLICT ZONES címmel hároméves programot hirdet, melynek célja olyan ellentétek tematizálása, melyek az I. Világháború óta eltelt 100 évben az európai mentalitást befolyásolták. 

Kövess minket

            

Fesztiválnaptár

2014. November – December

Fesztiválblog

Mint egy disk-image, ami mögött görcsösen szeretnénk meghajtók lenni...

Napi videó

SZERVEZŐ
FŐTÁMOGATÓ
 
FŐSZPONZOR
TÁMOGATÓK
 
SZPONZOROK
 
PARTNEREK
MÉDIAPARTNEREK
© INTERFERENCES International Theater Festival 2014 is courtesy of Hungarian Theater Cluj - Copyright 2014